Ulei de masline cu chilli pentru pizza, paste sau salate
Ulei de masline cu chilli pentru pizza, paste sau salate

Ardeii iuți sunt cheia celebrului condiment din Africa de Nord, harissa, și sunt de asemenea folosite pentru a face acest ulei de chili, care uneori este oferit ca un condiment pentru pizza marocană, pâine, paste și multe altele.

Ingrediente

  • 400-500 ml ulei de masline (preferabil extra virgin)
  • 3 linguri de ardei iute uscat zdrobit
  • 4-5 bucati de ardei iute uscat intreg (optional)

Mod de preparare

Pregatiti ingredientele. Intr-un vas sau borcan de sticlă curat și uscat adăugați ardeiul iute zdrobit.


Ulei de masline cu chilli poza 1


Într-o cratiță mică, încălziți uleiul de masline la foc mediu timp de câteva minute, atentie sa nu il ardeti altfel va strica sosul. Scoateți cratița de pe foc și lăsați uleiul să se răcească timp de un minut sau două.


Se toarnă uleiul ușor și cu grijă peste ardeiul iute, asigurându-se că uleiul acoperă complet ardeii iuti. Dacă este necesar, utilizați o lingură pentru a amesteca, astfel încât tot ardeiul iute să fie scufundat.


Ulei de masline cu chilli poza 2


Puneti vasul cu ardeiul iute si uleiul deoparte pentru a se răci cel puțin o oră sau două.


Ulei de masline cu chilli poza 3


Odată răcit, puteți gusta uleiul. Dacă vă place, puteti filtrati uleiul de masline pentru a îndepărta ardeiul iute. Dacă doriți mai multă iuteala și mai multă aromă, acoperiți uleiul și lăsați-l peste noapte.


Turnati uleiul într-un recipient de sticlă curat și etanș. Dacă ați folosit ardei întregi, acestia pot fi lasati în ulei pentru a intensifica treptat culoarea și aroma.


Ulei de masline cu chilli pentru pizza, paste sau salate poza 4


Sfaturi

  • Il puteti pune in recipient fara a fi filtrat. Ardeii iuti zdrobiți se vor așeza pe fundul recipentului și folositi împreună cu uleiul drept condiment.
  • Uleiul poate fi pastrat la temperatura camerei pentru cateva luni.
  • Uleiul va avea suficientă aromă pentru a fi folosit într-o oră sau două, dar cu cat il lasati mai mult cu atat aroma si iuteala vor crește.
  • Daca doriti ca uleiul sa fie mai iute adaugati mai mult ardei iute zdrobit. Optional se mai pot adauga cateva boabe de piper.
  • Puteti experimenta cu diferite tipuri de ardei iuti, fiecare va da o aroma unica uleiului.
Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Gem de ardei iute - provocare pentru gospodine

Gem de ardei iute - provocare pentru gospodine

Creata de Marcela · 1.4k afisari
Sos tzatziki, sos grecesc  in stil romanesc

Sos tzatziki, sos grecesc in stil romanesc

Creata de Silvia · 1.5k afisari
Sos de roșii italian

Sos de roșii italian

Creata de Alexandra Anda · 1.5k afisari
Rețetă pentru ketchup

Rețetă pentru ketchup

Creata de Alexandra Anda · 1.6k afisari
Retete cu aceleasi etichete
Rulada cu sunca

Rulada cu sunca

Creata de Marian · 3.0k afisari
Pasta de rosii facuta in casa

Pasta de rosii facuta in casa

Creata de Claudia_1 · 3.0k afisari
Salata de castraveti verzi

Salata de castraveti verzi

Creata de Soffia · 2.3k afisari
FOCACCIA CU BRANZA

FOCACCIA CU BRANZA

Creata de Marioara Silvia · 1.7k afisari