Frecăm gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu zahărul vanilat.
Batem albuşurile spumă şi, când se întăreşte, adaugăm şi restul zahărului şi batem în continuare, până se întăreşte de tot.
Turnăm peste gălbenuşuri şi amestecăm cu o lingură de lemn. Cernem făina şi amidonul deasupra compoziţiei, apoi amestecăm.
Punem aluatul într-o formă de tort unsă cu unt şi coacem la foc mediu, 25-30 de minute. Scoatem din cuptor, lasăm să se răcească puţin, apoi îl răstoarnăm. Lasăm blatul cel puţin două ore. Tăiem baltul în trei foi.
Amestecăm sucul de la o portocală cu dulceaţa de portocale, lichiorul şi scorţişoara până obţinem un sirop.
Batem frişca până obţinem o spumă densă, apoi adaugăm mierea şi cacaua şi mai batem doar până se omogenizează. Tăiem portocalele cubuleţe.
Pe un platou punem o foaie de blat care se stropeşte cu o parte din siropul de portocale, apoi acoperim cu o treime din cantitatea de frişcă şi jumătate din portocalele tăiate cubuleţe. La fel procedăm şi pentru blatul din mijloc, apoi acoperim cu ultimul blat şi lăsăm la frigider 4 ore.
Ornăm tortul cu restul de frişcă şi cu ciocolata rasă, peste care aşazăm câteva felii de portocale.