Este o reteta traditionala din Oletenia, cu praz si marar, la cuptor.
Este deosebit de gustoasa si se prepara de mai ales de sarbatori.
Carnea poate fi afumata sau proaspata.
Un deliciu oltenesc !

Ingrediente

 • 1 ciolan afumat sau nu
 • 2 fire de praz
 • 1 ceapă
 • 3 legături de mărar
 • 3 linguri de smântână (opţional)
 • 3-4 linguri de bulion sau 2 de pastă
 • făină cât să formeze sosul – 2-4 linguri
 • 1 ciuşcă uscată tocată din cuţit
 • sare, piper

Mod de preparare

 • Se spala bine carnea si ciolanul îl pârlim putin pe flacăra aragazului. Îl spălăm bine şi îl tăiem bucăţi mai măricele, curăţind pe cât putem oasele de carne. Se poate prepara atât cu ciolan afumat cât şi cu ciolan proaspăt. Tradiţional se prepara numai cu ciolan afumat.
 • Într-o cratiţă punem bucăţile de ciolan, inclusiv oasele după care am curăţat carnea, le acoperim cu apă rece şi le lăsăm să fiarbă încet. Oasele contribuie la gust şi după ce o să-şi facă datoria, le înlăturăm. Pe năsură ce fierbe, spumuim bine fiertura. Când observăm că resturile de carne şi cartilagii rămase pe oase se desprind, scoatem oasele, le curăţăm de carne (dacă mai este ceva de curăţat). Carnea curăţată o punem înapoi în cratiţă şi oasele le aruncăm.

  2. Tocăm mărunt ceapa şi prazul. Trecem legăturile de mărar prin jet de apă şi tocăm deocamdată codiţele. Când ciolanul este aproape fiert, punem ceapa, prazul şi bulionul. Amestecăm şi lăsăm să fiarbă şi ele. Dacă apa a scăzut prea mult, mai completăm. Tot acum îi dăm un praf de sare şi unul de piper.

  3. După ceapă şi praz adăugăm codiţele de mărar tocate şi amestecăm. La verdeţuri nu trebuie folosite numai frunzele, deoarece rămurelele de mărar, pătrunjel, leuştean sunt pline de vitamine şi aromă. La sat, neavând mărar verde în gerul bobotezei, se foloseşte mărar ucat. Mărarul din abundenţă, pe lângă ciolan, este cheia principală a gustului deosebit al bulmacilor.

  Tocăm din cuţit ciuşca uscată şi o punem în mâncare. Lăsăm să mai bolborosească puţin.

  4. Într-un bol punem un polonic de zeamă fierbinte din cratiţă şi adăugăm o lingură de făină. Frecăm făina cu o furculiţă, să nu rămână cocoloaşe şi formăm sosul. Punem acest sos în cratiţa aflată pe foc. Repedăm procedura cu altă lingură de făină şi alt polonic de zeamă până ce se leagă sosul din cratiţă. Lăsăm să fiarbă încet, pentru a se găti făina bine. Din acest moment trebuie să fim cu ochii pe cratiţă să nu se prindă mâncarea.

  5. După 5 minute adăugăm şi smântâna. Lăsăm să mai dea câteva clocote şi punem restul de mărar tocat. Gustăm şi potrivim de sare dacă este cazul. Amestecăm, oprim focul, punem capac şi lăsăm bulmacii să stea 10 minute. Bătrânii nu obişnuiesc să folosească smântână aşa că poate fi considerată o contribuţie propie şi opţională. Totuşi, cei ce nu agreează sosurile legate cu făină, sunt convins că ar putea înlocui făina cu cca 500 gr de smântână (cum am procedat la ciulamaua de ciuperci) şi că ar obţine o mâncare delicioasă

  Lasa un comentariu |
  Retete din aceasi categorie
  farfuria cu sanatate,

  farfuria cu sanatate,

  Creata de Yummy · 104 afisari
  Gulaş picant

  Gulaş picant

  Creata de Ionutz · 964 afisari
  Friptura din carne de vita si glazura din pasta de susan

  Friptura din carne de vita si glazura din pasta de susan

  Creata de Elena · 1.0k afisari
  Caserolă de paste cu pui şi caşcaval

  Caserolă de paste cu pui şi caşcaval

  Creata de Claudia_1 · 563 afisari
  Retete cu aceleasi etichete
  Supa sau ciorba cu carne

  Supa sau ciorba cu carne

  Creata de Catalina · 4.2k afisari
  Linte cu afumatura

  Linte cu afumatura

  Creata de Marioara Silvia · 2.8k afisari
  Friptura cu crema de unt cu ansoa, tarhon si masline

  Friptura cu crema de unt cu ansoa, tarhon si masline

  Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari
  Piure de urzici

  Piure de urzici

  Creata de Marioara Silvia · 2.6k afisari