E o supa usurica, simpla si rapida, foarte gustoasa.
O reteta de post. Se poate face vara din rosii de gradina, bine coapte, parfumate si zemoase, sau iarna din bulion de casa .
Ingredients
Se curata telina si se taie in baghete. Se curata si ceapa. Eu o las intreaga, dar puteti sa o adaugati si la calit in ulei. Noi punem ceapa si o scoatem la final. In unele case se facea rantas clasic cu ceapa calita, ulei si faina…. Bunica mea sarea peste calitul cepei pentru ca avea un stomac mai sensibil si nu-i facea deloc bine prajeala aceea.
Supa de rosii incepe cu un roux (rantas alb) facut din ulei si faina amestecate pe foc. Se pune uleiul intr-o cratita de 2 l (pentru cele 4 portii), se lasa la foc mediu, se adauga faina si se amesteca bine pana sfaraie si se albeste un pic. Nu se lasa la rumenit. Exact ca la sosul Bechamel.
Imediat se stinge cu sucul de rosii, se amesteca bine si se mai adauga telina taiata, frunzele de telina (eu am avut din congelator) si ceapa intreaga, eventual crestata un pic. Punem si un pic de sare.
Adaugam inca 500 ml apa si punem totul la fiert.
Se verifica bucatile de telina, acestea trebuind sa fie fierte si moi. Daca a scazut prea mult se poate completa cu inca 200 ml de apa. Se aduce din nou la fierbere.
fierberea pastelor sau a orezului in supa de rosii
Se adauga si pastele sau se fac galustele de faina. Fiecare se fierb conform indicatiilor de pe pachet sau din reteta. Atentie la nivelul lichidului pentru ca si pastele sau galustele il mai absorb. Se poate completa la nevoie. Se gusta supa si i se corecteaza aciditatea cu putin zahar. Tot acum se extrag din ea frunzele de telina si ceapa fiarta.
Supa se serveste presarata cu inca un pic de zahar (direct in farfurie) daca va place mai dulce si cu cateva firicele de frunze proaspete de telina tocate.