Supă de ceapă
Supă de ceapă

”supă” vine din latinescul ”suppa”, care înseamnă ”pâine înmuiată în zeamă”. Prin urmare, în vremurile de demult, crutoanele făceau parte din supă.
Varianta modernă a acestei supe de ceapă cu zeamă de carne de vită și cu crutoane s-a născut în Franța secolului 18, de unde și numele de ”supă de ceapă franțuzească”.

Unii bucătari susțin că secretul stă în timpul de gătire. Întrucât ceapa caramelizată e cea care dă savoarea acestui preparat, este important ca ceapa să fie călită la foc foarte mic. Numai așa își va elibera întrega savoare. Caramelizarea este de fapt procesul de călire a cepei în ulei sau în unt, cu scopul de a elibera aromele zaharurilor din ceapă. În momentul în care ceapa devine maronie, se folosește vin pentru a ”curăța” tigaia și pentru a intensifica aroma.

Supa franțuzească de ceapă se face din zeamă de carne de vită și ceapă caramelizată. Se servește cu crutoane și cu brânză Gruyere, însă există destule rețete care recomandă alte tipuri de brânză sau cașcaval,

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 5 cepe galbene de mărime medie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 fire de cimbru proaspăt (dacă nu găsiți, puteți pune o lingură de cimbru uscat)
  • 4 căni de supă de vită
  • 1/2 pahar de vin roșu sec
  • 4-5 căței de usturoi mărunțiți
  • 4 felii de paine prăjită sau pesmet
  • 50g de cașcaval ras
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Luați cele cinci cepe:

Ceapa se taie în rondele mari, ca în poza alăturată. N-are importanță cum o tăiați, pentru că oricum o veți gati până se înmoaie de tot..

Într-o oală cu fundul gros, încingeți două linguri de ulei de măsline, apoi adăugați ceapa și puțină sare.

Căliți ceapa la foc mediu, amestecând des. După vreo două minute, faceți focul cât se poate de mic, acoperiți oala și lăsați-o aproximativ 15 minute. Nu amestecați prea des, pentru că trebuie să se caramelizeze ceapa.

După ce ceapa devine maronie, adăugați cimbrul și usturoiul. Turnați vinul, puțin câte puțin, și dizolvați arsura de pe fundul oalei.

Continuați să amestecați vreo câteva minute, după care adăugați zeama de carne, sare și piper. Acoperiți si așteptați până dă în clocot. Dacă supa e de culoare maro, înseamnă că ați făcut treabă bună.

Turnați supa în patru boluri termorezistente. Aveți grijă să puneți cantități egale de ceapă caramelizată în fiecare bol. Se pare că există seturi de vase speciale pentru servit supa de ceapă. Eu n-am, așa că am folosit castroane de Jena.

Așezați câte o felie de pâine prăjită sau pesmet în fiecare bol, apoi presărați cașcaval ras. Dacă vi se pare mai ușor, puteți pune mai intâi cașcavalul ras pe pâine.

Băgați bolurile cu supă în cuptorul setat pe funcția ”broil” și lăsați-le până când cașcavalul se topește și capătă puncte maro. Toată operațiunea durează mai puțin de un minut, așa că stați cu ochii pe cuptor. Dacă nu aveți cuptor cu funcția ”broil”, puteți pune bolurile la microunde.

Ultima fotografie a fost făcută direct în cuptor. Cașcavalul se topise deja, dar felia de pâine începuse să se scufunde, așa că n-am mai avut timp să fac poza finală cu masa pusă frumos.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Ciorbă de legume

Ciorbă de legume

Creata de Mary · 957 afisari
Supa crema de sfecla rosie si cartof

Supa crema de sfecla rosie si cartof

Creata de Irina · 469 afisari
Supă de roșii cu orez și brânză

Supă de roșii cu orez și brânză

Creata de Maria · 565 afisari
Ciorbă de perişoare

Ciorbă de perişoare

Creata de Maria · 664 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Omletă cu spanac și usturoi

Omletă cu spanac și usturoi

Creata de Dulceata22 · 4.1k afisari
Chiftele de linte

Chiftele de linte

Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari
Linte cu orez

Linte cu orez

Creata de Marioara Silvia · 2.6k afisari
Musaca de linte - preparat ideal pentru familie

Musaca de linte - preparat ideal pentru familie

Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari