Cele mai bune supe, sunt cele preparate cu legume proaspete si verdeturi din piata,
nu recomand sa folositi supele la plic, contin multe chimicale, care dauneaza sanatatii ,
Prazul se taie fasii si se spala foarte bine. Daca vreti, se poate lasa in apa vreo cateva minute, dupa care se clateste sub jet de apa. Prazul spalat se taie in rondele. Nu se foloseste partea verde inchis, pentru ca este foarte tare.
Se curata cartofii si se taie cubulete. Nu e nevoie sa fie foarte mici, pentru ca oricum se lasa la fiert destul de mult.
Intr-o tigaie sau direct in oala, se incinge uleiul de masline si se adauga prazul, usturoiul si ceapa tocata marunt. Se presara si boia de ardei, apoi se caleste la foc mic vreo 7-8 minute, amestecand des, ca sa nu se lipeasca.
Se adauga cartofii, morcovul, telina, foile de dafin si vreo doi litri de apa (adica daca ati ales sa caliti in tigaie si nu in oala, e timpul sa schimbati recipientul). Se adauga si o lingurita de sare, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand legumele se inmoaie. Asta inseamna vreo 30-45 de minute.
Cartofii se incearca cu o furculita: daca se patrund usor, inseamna ca sunt fierti. Se ia oala de pe foc si se scot foile de de dafin din supa. Cu mixerul vertical se transforma legumele in crema, direct in oala in care au fiert. Daca vi se pare prea groasa supa, mai adaugati apa si dati un clocot. Patrunjelul proaspat, taiat marunt, se poata adauga fie direct in oala, fie in farfurii. Eu am pus putin in bolul cu supa si cu smantana, pentru poza, dupa care am adaugat restul in oala. A mers la fix cu putina smantana si cu patrunjel tocat. Dupa ce am facut poza, am mai rasnit niste piper deasupra.