Specialitate frantuzeasca - Ceapa la cuptor
Specialitate frantuzeasca - Ceapa la cuptor

Ceapa bine rumenita se poate folosi la orice mancare, dar, francezii o utilizeaza la toate sosurile si supele cu cascaval. Este usor de preparat. La noi, ceapa prajita este delicioasa deasupra fasolei frecate, o minunatie !

Ingrediente

  • 800 gr ceapa
  • 3-4 linguri ulei
  • sare,
  • piper negru,
  •  chili,,
  • oregano,

Mod de preparare

  • Se incinge cuptorul la 200C.
  • Intr-o cratita larga se pune uleiul, ceapa taiata pestisori sau solzisori si se presara sare. Se amesteca sa se desfaca inelele de ceapa.
  • * cantitatea de ceapa pe care o gatiti nu e foarte importanta; important e sa aveti la inceput un strat generos de ceapa in cratita, fiindca daca e putina raportata la dimensiunea cratitei se va arde; deci daca pregatiti o cantitate mai mica de ceapa, folositi o cratita mai mica
  • Pana se incinge cuptorul se pune cratita pe foc si se caleste (cam 5 minute), doar pana ceapa pierde putin din volum si se aseaza mai bine in cratita.
  • Se acopera cratita cu capac sau folie (sa fie cat mai etansa) si se baga la cuptor. Se lasa acolo cam 1 ora si 15 minute, amestecandu-se dupa 25-30 minute de la introducere. Dupa amestecare aveti grija sa nivelati stratul de ceapa ca sa fie egal si sa nu se arda pe margini.
  • important e sa lasati ceapa pana devine galben-pal asa cum se vede in poza si sa o gustati; la un moment dat daca trageti cu ochul in cratita, ceapa va parea doar fiarta, e ok asa, ea se face in propriul suc; dupa un timp va incepe sa isi schimbe usor culoarea si sa se caleasca; scoateti ceapa doar cand e asa moale incat simtiti ca aproape se dizolva in gura; de asemenea e important sa amestecati cam la 25 minute de la introducere ca sa vedeti cum se comporta, sa fie strat egal in cratita,
  • Puteti scoate acum ceapa din cuptor sau o puteti lasa mai mult sa se caramelizeze, in functie de ce vreti sa faceti mai departe cu ea. Daca vreti sa faceti sos spaniol sau pasta de ceapa, puteti sa o caramelizati mai mult. Pentru a o carameliza, scoateti capacul si o mai lasati la 200C, inca 15 minute, amestecand de 2-3 ori in acest timp. Va opriti cand are culoarea dorita, cam ca cea a cognacului.
  • Dupa ce o scoateti din cuptor ceapa se poate condimenta. De data asta am pus sare dupa gust, am rasnit mult piper negru, 1/4 lingurita fulgi de chili si 1 lingurita cu varf oregano.
Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Salata olteneasca de vinete,

Salata olteneasca de vinete,

Creata de Yummy · 8 afisari
Vinete coapte în saramură

Vinete coapte în saramură

Creata de Raluca · 527 afisari
Spanac delicios cu parmezan

Spanac delicios cu parmezan

Creata de Felicia7 · 409 afisari
Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Creata de Maria · 562 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Chiftele de linte

Chiftele de linte

Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari
Linte cu orez

Linte cu orez

Creata de Marioara Silvia · 2.6k afisari
Sarmale cu linte

Sarmale cu linte

Creata de Marioara Silvia · 2.8k afisari
Supă de ceapă

Supă de ceapă

Creata de Silvia · 2.7k afisari