Ceapa tocata marunt se caleste in ulei cu orezul, 2 minute, fara sa se rumeneasca. Se pune apoi zarzavatul ras prin razatoarea cu gauri mari, se mai amesteca 1 minut si se stinge cu sucul de rosii. Se lasa sa fiarba impreuna pana scade lichidul.
Se ia de pe foc si se adauga sarea necesara, un varf de cutit de piper si mararul tocat. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza.
Varza ramasa se taie ca fideaua, o parte se pune la fundul cratitei, peste ea se aseaza sarmalele si deasupra se pune restul de varza. Se adauga apa cat sa le cuprinda, o foaie de dafin, boabe de piper si o lingurita de pasta de tomate pentru culoare. Se pot pune si 2 ardei taiati ca fideaua, 2-3 rosii felii si 3-4 linguri de ulei.
Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand este fiarta varza si orezul din sarmale. Daca este nevoie se mai poate acri cu zeama de lamaie sau putin bors, in cazul in care sarmalele au fost facute cu varza dulce.