Carnea se spala, se ia de oase, se taie in bucati si impreuna cu ceapa taiata felii si calita putin (in 50g de untura sau ulei), se dau prin masina de tocat.
Intre timp, se spala orezul, se pune cu apa la oparit, si dupa ce s-a umflat, se scurge si se clateste cu apa rece pana se va raci, dupa care se adauga la tocatura, apoi se adauga sare si piper si se amesteca.
Daca carnea este slaba, se adauga jumatate de pahar de apa. Se desface varza in foi: daca este dulce se opareste in apa cu sare acrita putin cu bors sau cu otet, iar daca varza este prea acra sau sarata, se spala in apa calda si se clateste bine. La frunzele mici se taie nervura, iar daca frunzele sunt mari acestea se vor taia in 2-3 bucati (pe lungul nervurii), de o parte si de alta a acesteia.
Se fac sarmale mici, cam de 60g fiecare si se aseaza intr-o cratita, in care s-a pus un strat de varza tocata; putina varza tocata se pune si deasupra sarmalelor. Cimbru si boabele de piper se pun la mijloc, intre sarmale, apoi vasul cu sarmale si umple cu zeama pregatita astfel: in restul de untura (sau ulei) se caleste o ceapa taiata marunt si cand s-a ingalbenit putin se adauga bulion, se stinge cu apa si toarna peste sarmale pana aproape de nivelul lor.
La inceputul fierberii sarmalele se umfla, iar dupa cateva minute ele se aseaza si se dezumfla, si dupa aceea se mai poate adauga zeama. Cand sarmalele sint aproape gata, se controleaza daca nu cumva sunt prea scazute; se mai adauga apa fierbinte si un rand de felii de rosii care se pun deasupra si se introduc in cuptor sa se gratineze. Se servesc cu mamaliguta calda. Pofta mare!
SUPER ! mai ales pentru cei mici,