Pentru șarlota:
Pentru pralină:
Se înmoaie ciocolata pe aburi, adaugă pe rând untul, gălbenușurile de ou, zahărul și vanilia și se freacă foarte bine.
Se mai adaugă apoi gelatina înmuiat și dizolvată din timp și se mestecă repede ca să nu se solidifice.
Când este aproape rece, se adaugă pralină preparată astfel: zahărul se arde in tigaie și când caramelul devine auriu închis se adaugă miezul de nucă sau sâmburii de casă rumeniți puțin la cuptor.
Se mestecă bine, se răstoarnă pe o farfurie unsă cu unt, și după ce se răcește, se pisează mărunt.
În final se încorporează albușurile bătute până se obține o spumă tare și frișcă.
Crema se toarnă imediat într-o formă adecvată, tapetată cu pişcoturi de şampanie stropite cu rom şi se introduce la frigider pentru 1-2 h, după care se răstoarnă şi se ornează cu fişcă.