Se aleg vinetele de culoare cat mai neagra si cu coaja lucioasa. Se coc pe plita bine incinsa sau direct pe flacara de la aragaz, dupa care se pun pe un fund de lemn putin inclinat sa se raceasca si sa se scurga zeama din ele.
Se curata cu mana inmuiata in apa rece in asa fel incat sa nu ramana nici o urma de coaja arsa. Se pun apoi vinetele pe un fund de lemn curat si se toaca cu un satar sau un cutit din lemn (vinetele nu trebuie sa se atinga cu metale, deoarace se innegresc si devin toxice), se sareaza si se pun intr-un castron.
Se freaca apoi bine, numai cu lingura de lemn, adaugandu-se treptat ulei in proportie de 150-200ml la 1kg de vinete curatate. Se adauga sare dupa gust si se poate adauga si ceapa tocata foarte marunt (ceapa se poate servii si separat)
Salata de vinete se aranjeaza pe platou si se orneaza cu felii de rosii si cu rondele de ardei gras. Pentru a spori cantitatea de salata de vinete, se pot adauga si 2-3 dovlecei tineri curatati de coaja si fierti in apa cu putina sara. Cand dovlecei sunt fierti, se scurg bine de apa si apoi se toaca impreuna cu vinetele. In momentul servirii salata de vinete se poate stropi cu putin ulei.
Super !