O reteta de salata cu conopida care poate constitui baza pe care se pot construi mai multe salate, una mai interesanta ca alta. Mix-ul de conopida tocata, rosii cubulete, masline Kalamata, patrunjel, busuioc si ulei de masline are un gust proaspat si textura usor crocanta. Poti trage ingredientele la tigaie, daca vrei sa incerci varianta calda.
4 portii,
1 conopida mare
Pasul 1: Curat conopida de cotor si frunze si o las la fiert, cu sare, pana capata o textura al dente. O scot intr-un vas cu apa cu gheata. in aceeasi apa fierb 3 minute crevetii curatati si eviscerati, carora le-am lasat insa codita. Dupa 5-6 minute ii transfer intr-un bol cu apa rece.
Pasul 2: Tamponez cu hartie absorbanta conopida si crevetii pana indepartez apa in exces.Toc buchetele de conopida, nu foarte marunt, si le pun intr-un bol. Tai rosiile in patru sau sase, le indepartez pielita cu cutitul (fac fileuri), le toc in cubulete mici si le pun peste conopida. Adaug masline tocate, patrunjel, busuioc, ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper, amestec tot si potrivesc de gust.
Pasul 3: Asezonez crevetele cu ulei de masline si lamaie si-l las deoparte. Tai bulgarasii de mozzarella felii, stil barcuta. Pregatesc bagheta, taind foarte subtire 16 felii si punandu-le pe gratar sau la cuptor 2 minute, la 180 grade C, pana devin crocante.
Pasul 4: Pregatesc farfuriile si impart compozitia in patru. Pe o farfurie, cu ajutorul unei forme din metal (rotunda sau patrata), pun compozitia pentru o persoana. Presez salata de conopida din interiorul formei cu o lingura, apoi scot forma de metal. Pe acest turnulet din salata asez 3-4 felii de mozzarella, 4 creveti, 4 felii de bagheta crocanta. Decorez cu cateva rondele subtiri de rosie colorata (galbena sau violet) si busuioc proaspat peste. La final, torn un strop de ulei de masline.