Un deliciu !
Ingredientele sunt accesibile, pregatite simplu prin coacere, caramelizare sau blansare, dar simpla lor alaturare in farfurie se va transforma intr-o bucurie pentru papilele gustative.
Pasul 1: Amesteca mierea cu vinul, sare si piper macinat proaspat, cimbru si toarna peste rata careia i-ai indepartat pielea de pe piept. Da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru 90 de minute.
Pasul 2: Fierbe morcovii in apa cu sare, scoate-i, pune-i in apa rece, si taie-i in jumatati.
Pasul 3: Separat, fierbe sfeclele in coaja, iar cand s-au inmuiat dupa gust, decojeste-le si taie-le in jumatati sau in sferturi, daca sunt mai mari. Decojeste doua mere, curata-le de samburi si taiele cubulete fine. Pune-le apoi pentru 10 minute in apa cu zeama de lamaie (sa nu se innegreasca).
Pasul 4: Taie boabele de struguri in jumatati. Taie marul ramas in felii de 2 mm grosime (cu feliatorul) si caramelizeaza-le in 30 g de unt topit. Scoate-le cu grija pe o farfurie.
Pasul 5: Scoate rata din cuptor. Pune dulceata intr-o craticioara impreuna cu o frunza de salvie si dilueaza cu ceva sos din tava in care s-a copt rata. Pune sosul de dulceata pe foc, dar fara sa-l dai in clocot. Da-l deoparte.
Pasul 6: Strecoara cubuletele de mere si soteaza-le in 20g de unt. Separat, soteaza in putin ulei sfeclele si morcovii, potriveste gustul de sare si piper.
Pasul 7: Portioneaza rata si asaza bucatile de carne pe un platou. Adauga si decoreaza, dupa indemanare, cu feliile de mar caramelizate, sfecla si morcovi.
Pasul 8: Completeaza platoul cu cubuletele de mar sotate, sosul de afine, crengute de cimbru, frunze de salvie, boabe de struguri si caju caramelizat. Inainte de a servi, stropeste totul cu putin ulei de masline.