Rata la cuptor cu miere de albine, sos de afine si mere caramelizate
Rata la cuptor cu miere de albine, sos de afine si mere caramelizate

Un deliciu !
Ingredientele sunt accesibile, pregatite simplu prin coacere, caramelizare sau blansare, dar simpla lor alaturare in farfurie se va transforma intr-o bucurie pentru papilele gustative.

Ingrediente

  • 2 Portii 
  • 1 rata mica (sau carne de porumbel, prepelita, curcan)
  • sare, piper negru
  • 10 boabe de struguri albi
  • 30 g unt
  • 3 frunze de salvie
  • dulceata de afine/fructe de padure
  • 2 morcovi
  • 10 bucati caju caramelizat sau alune de padure caramelizate
  • 1 lingura cu miere
  • 3 crengute de cimbru
  • 3 mere rosii
  • 200 ml vin rosu
  • 2 sfecle potrivite
  • ulei de masline

Mod de preparare

Pasul 1: Amesteca mierea cu vinul, sare si piper macinat proaspat, cimbru si toarna peste rata careia i-ai indepartat pielea de pe piept. Da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru 90 de minute.

Pasul 2: Fierbe morcovii in apa cu sare, scoate-i, pune-i in apa rece, si taie-i in jumatati.

Pasul 3: Separat, fierbe sfeclele in coaja, iar cand s-au inmuiat dupa gust, decojeste-le si taie-le in jumatati sau in sferturi, daca sunt mai mari. Decojeste doua mere, curata-le de samburi si taiele cubulete fine. Pune-le apoi pentru 10 minute in apa cu zeama de lamaie (sa nu se innegreasca).

Pasul 4: Taie boabele de struguri in jumatati. Taie marul ramas in felii de 2 mm grosime (cu feliatorul) si caramelizeaza-le in 30 g de unt topit. Scoate-le cu grija pe o farfurie.

Pasul 5: Scoate rata din cuptor. Pune dulceata intr-o craticioara impreuna cu o frunza de salvie si dilueaza cu ceva sos din tava in care s-a copt rata. Pune sosul de dulceata pe foc, dar fara sa-l dai in clocot. Da-l deoparte.

Pasul 6: Strecoara cubuletele de mere si soteaza-le in 20g de unt. Separat, soteaza in putin ulei sfeclele si morcovii, potriveste gustul de sare si piper.

Pasul 7: Portioneaza rata si asaza bucatile de carne pe un platou. Adauga si decoreaza, dupa indemanare, cu feliile de mar caramelizate, sfecla si morcovi.

Pasul 8: Completeaza platoul cu cubuletele de mar sotate, sosul de afine, crengute de cimbru, frunze de salvie, boabe de struguri si caju caramelizat. Inainte de a servi, stropeste totul cu putin ulei de masline.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Gulaş picant

Gulaş picant

Creata de Ionutz · 492 afisari
Friptura din carne de vita si glazura din pasta de susan

Friptura din carne de vita si glazura din pasta de susan

Creata de Elena · 606 afisari
Caserolă de paste cu pui şi caşcaval

Caserolă de paste cu pui şi caşcaval

Creata de Claudia_1 · 467 afisari
Piept de pui umplut cu mozzarella, cu garnitura de soté

Piept de pui umplut cu mozzarella, cu garnitura de soté

Creata de Raluca · 414 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Ciulama de gaina, rata sau gasca

Ciulama de gaina, rata sau gasca

Creata de AncaEnache · 4.6k afisari
Ciorba de varza alba cu carne de rață

Ciorba de varza alba cu carne de rață

Creata de Raluca · 3.3k afisari
CHEC CU VISINE, CIRESE, AFINE, MURE, STAFIDE,

CHEC CU VISINE, CIRESE, AFINE, MURE, STAFIDE,

Creata de Silvia · 2.6k afisari
Musaca de linte - preparat ideal pentru familie

Musaca de linte - preparat ideal pentru familie

Creata de Marioara Silvia · 2.6k afisari