Curățati bine rata de impurități pe toate părțile.
Scoateti atent cu un cutit glandele de grasime de pe coada, sunt chiar in capatul cozii de la spate.
Pe o farfurie radeti coaja de la o portocala bine spalata cu apa fierbinte (vă recomand portocala bio). Trebuie rasă doar suprafața subtire portocalie.
La coaja de portocala adaugați 1 lingura de sare, jumătate de lingurita piper macinat si amestecați bine.
Cu această coajă ungeti rata pe toate partile, chiar si pe interior.
Se poate lasa rața la marinat câteva ore sau peste noapte, dacă aveți timp.
Portocala ramasa -dupa ce i-ati ras coaja- se taie in 6 bucati mari si le bagati în burta de la rață.
Prindeti burta cu cateva scobitori sa se inchida bine pentru a ține aromele si aburii înăuntru.
Puneți rata intr-o tava compacta de cuptor, atat cat sa incapa perfect.
Acoperiti tava cu capac sau folie de aluminiu si puneți in cuptorul preîncalzit la 180 de grade pentru 1 ora.
Dupa 1 ora scoateti folia de pe tava si folosind pensula ungeti rata cu zeama si grasimea din tava.
Puneti inapoi in cuptor pentru inca 30 de minute.
La fiecare 10 minute o mai ungeti deasupra cu zeama si grasimea lasata.
Se servește cu salată de legume sau cu niste cartofi piure sau copti, dupa preferinte.