Prajitura are o aroma complexa, gratie numeroaselor mirodenii, toate bogate in antioxidanti. Piureul de mere este folosit pentru a inlocui o parte din unt, care da savoarea preparatului; el aduce o cantitate importanta de fribre si antioxidanti, in locul gresimilor saturate.
Incingeti cuptorul la 160 de grade. Ungeti o tava patrata cu latura de 20cm. Captusiti-i baza si lateralele si hartie de pergament.
Daca folositi mere mici, nu piure g ata preparat, puneti feliile de mar si o lingura de apa intr-o cratita de marime medie, la foc scazut, si fierbeti molcom, amestecand in rastimpuri, 10-15 minute sau pana cand merele sunt moi, Sfaramati-le cu o furculita sau precesati-le intr-un blender, ca sa obtineti piureul.
Intre timp, amestecati intr-o cratita mijlocie mierea cu ceaiul sau apa, zaharul brun si untul sau margarina, pe foc mic, pana cand obtineti un sirop omogen. Dati-l in clocot, apoi luati-l de pe flacara si incorporati in el piureul de mere. Lasati-l sa se receasca 10 minute.
Cerneti laolalta cele doua tipuri de faina, praful de copt, ghimbirul, scortisoara si nucsoara. Incorporati aceste ingrediente in mixtura preparata, amestecati bine, apoi adaugati ghimbirul confiat. Turnati compozitia in tava de copt si neteziti-i suprafata cu o spatula. Presarati deasupra cele 3 lingurite de zahar.
Coaceti prajitura 50-55 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in mijloc este extrasa curata. Lasati-o 10 minute in tava, inainte de a o rasturna pe un gratar metalic, sa se raceasca.
Sfaturi
Compozitia negatita e groasa si lipicioasa. Inmuiati spatula in apa fierbinte, ca sa va fie mai usor sa neteziti suprafata.
Inlocuirea apei cu ceai rece este o modalitate simpla de a mari cantitatea de antioxidanti si de a da un plus de aroma prajiturii. In general, in retele de cheuri, folositi in locul laptelui un amestec de ceai si lapte.