Prajitura cu mere, ghimbir si scortisoara
Prajitura cu mere, ghimbir si scortisoara

Prajitura are o aroma complexa, gratie numeroaselor mirodenii, toate bogate in antioxidanti. Piureul de mere este folosit pentru a inlocui o parte din unt, care da savoarea preparatului; el aduce o cantitate importanta de fribre si antioxidanti, in locul gresimilor saturate.

Ingrediente

  • putin unt pentru uns tava
  • 2 mere mici, curatate de coaja si feliate subtire, sau 150 g piure de mere
  • 1/3 cana de miere
  • 1/2 cana ceai rece sau apa
  • 1/3 cana zahar brun
  • 100 g unt sau margarina
  • 3/4 cana faina integrala
  • 1 cana faina alba
  • 1 lingurita de praf de copt (sau bicarbonat de sodiu)
  • 1 lingura de ghimbir macinat
  • 1/2 lingurita de scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita nucsoara macinata
  • 1/2 cana ghimbir confiat, tocat mare
  • 3 lingurite de zahar

Mod de preparare

Incingeti cuptorul la 160 de grade. Ungeti o tava patrata cu latura de 20cm. Captusiti-i baza si lateralele si hartie de pergament.

Daca folositi mere mici, nu piure g ata preparat, puneti feliile de mar si o lingura de apa intr-o cratita de marime medie, la foc scazut, si fierbeti molcom, amestecand in rastimpuri, 10-15 minute sau pana cand merele sunt moi, Sfaramati-le cu o furculita sau precesati-le intr-un blender, ca sa obtineti piureul.

Intre timp, amestecati intr-o cratita mijlocie mierea cu ceaiul sau apa, zaharul brun si untul sau margarina, pe foc mic, pana cand obtineti un sirop omogen. Dati-l in clocot, apoi luati-l de pe flacara si incorporati in el piureul de mere. Lasati-l sa se receasca 10 minute.

Cerneti laolalta cele doua tipuri de faina, praful de copt, ghimbirul, scortisoara si nucsoara. Incorporati aceste ingrediente in mixtura preparata, amestecati bine, apoi adaugati ghimbirul confiat. Turnati compozitia in tava de copt si neteziti-i suprafata cu o spatula. Presarati deasupra cele 3 lingurite de zahar.

Coaceti prajitura 50-55 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in mijloc este extrasa curata. Lasati-o 10 minute in tava, inainte de a o rasturna pe un gratar metalic, sa se raceasca.

Sfaturi

Compozitia negatita e groasa si lipicioasa. Inmuiati spatula in apa fierbinte, ca sa va fie mai usor sa neteziti suprafata.

Inlocuirea apei cu ceai rece este o modalitate simpla de a mari cantitatea de antioxidanti si de a da un plus de aroma prajiturii. In general, in retele de cheuri, folositi in locul laptelui un amestec de ceai si lapte.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Creata de Trulio · 37 afisari
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 445 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 714 afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 649 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 4.1k afisari
Pască cu brânză dulce şi stafide

Pască cu brânză dulce şi stafide

Creata de Irina · 4.2k afisari
Tort Diplomat

Tort Diplomat

Creata de @bombonica · 4.3k afisari
Şerbet de portocale

Şerbet de portocale

Creata de Georgiana · 4.1k afisari