Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 1.8k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 2.0k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 2.3k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele retete castigatoare

Placintele romanesti cu varza
RETETA ZILEI  |  15 Noiembrie

Placintele romanesti cu varza

Creata de Mary · 873 afisari
Supa de hrisca
RETETA SAPTAMANII  |  04 Nov. - 10 Nov.

Supa de hrisca

Creata de @bombonica · 86 afisari
Supă-cremă de dovleac
RETETA LUNII  |  Octombrie 2019

Supă-cremă de dovleac

Creata de Lorena · 386 afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Mamaliga cu ciuperci
Ciuperci cu unt şi usturoi-pentru musafirii pofticiosi
Prajitura cu dovleac si nuci
Meniu postat de Iulia · 75 afisari
Conține  |  3 retete
Salata de fenicul
Friptura cu crema de unt cu ansoa, tarhon si masline
Tarta cu cremă de lămâie, de 5 stele
Meniu postat de Yummy · 75 afisari
Conține  |  3 retete
Focaccia cu branza
Tartă de cartofi cu cascaval
Un deliciu olandez- clatite olandeze cu mere
Meniu postat de Felicia7 · 100 afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Platica la cuptor cu vin si legume- deliciu de la pescari
Platica la cuptor cu vin si legume- deliciu de la pescari

Platica este un peste cu multe oase, dar, daca se prepara dupa reteta pescareasca, de la cunoscatori ai gastronomiei, acest peste poate devini cel mai gustos.

Daca platica se prepara la cuptor cu legume si vin sec, oasele se inmoaie si preparatul de vine delicios si sanatos.

Ce ingrediente iti trebuie

  • 1 platica mai mare de 1 kg, sau 2 mai mici
  • 2 ardei dulci rosu si verde (culori pentru aspect)
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lamaie
  • cateva fire de patrunjel si leustean
  • vin alb, ulei
  • pier macinat, boabe de mustar macinate, foi de dafin, cimbru, sare

Cum se prepara

Curatam solzii, evisceram platica si o spalam bine in apa rece. O prafuim cu sare si piper macinat si o lasam sa astepte o ora. Daca doriti puteti folosi si alte mirodenii. Eu nu am gasit la pescarie platica mare (cum ar fi indicat) si ca atare, am preparat doua platici mai mici.


Taiem rondele ardeiul, tocam ceapa julien, mai mare, feliem morcovul pe lungime. Intr-o cratita, tava sau vas roman ( asta am folosit eu) formam un pat de verdeturi, leustean si patrunjel ( nu le-am tocat), presaram o lingurita boabe de mustar zdrobite in mojar si 2-3 foi de dafin.


Adaugam legumele tocate peste verdeata si usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat.


Taiem 2-3 felii de lamaie si completam patul. Dupa ce platicile s-au odihnit o ora, le asezam frumos pe patul de legume si verdeata. Punem trei linguri de ulei peste platici, stoarcem ce a mai ramas din lamaie si presaram cimbru maruntit. Acoperim cu vin alb, sec sau demi.


Punem capac la vas si bagam la cuptor o oră. În ultimele 10 minute luam capacul si lasam la cuptor sa se rumeneasca ( pestele nu se va sfarama si asta este un efect al faptului ca platica a fost lasata timp de o ora, sa isi ia putina sare).


Daca doriti ca oasele mici sa se inmoaie in totalitate acoperiti intreaga platica cu vin si veti tine mai mult tava la cuptor pentru a scadea. Eu nu am acoperit-o in totalitate cu vin pentru ca nu ma deranjeaza oasele, care oricum, in mare parte sau marinat si inmuiat – datorita acizilor din vin si lamaie- fiind interesat mai mult sa reduc timpul de preparare.


Legumele vor avea un gust dulce acrisor, dar dominant acrisor. Daca nu va place gustul mai pregnant de acrisor eliminati lamaia.


Daca doriti mai dulce adaugati la inceput o lingurita de zahar. Puteti jongla asa cum va place cu gustul, important este ca nu veti mai simti inconvenientul oaselor mici care abunda la platica.


Observati ca nu am folosit rosii sau suc de rosii si asta pentru faptul ca cea cu rosii este o alta reteta de platica la cuptor unde domina gustul dulceag. Este interesanta si platica pe pat de sare.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Somon file cu ciuperci și sos de rodii

Somon file cu ciuperci și sos de rodii

Creata de Mirela · 774 afisari
Peste invelit in varza dulce si spanac

Peste invelit in varza dulce si spanac

Creata de Marcela · 868 afisari
FILE DE PESTE CU PIURE DE BUSUIOC

FILE DE PESTE CU PIURE DE BUSUIOC

Creata de Marcela · 793 afisari
Burger de somon

Burger de somon

Creata de Mirela · 776 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Salată de vinete cu dovlecei

Salată de vinete cu dovlecei

Creata de Elena · 2.4k afisari
Ciorbă cu perișoare de pește

Ciorbă cu perișoare de pește

Creata de Dulceata22 · 2.4k afisari
Musaca de vinete

Musaca de vinete

Creata de Senin · 2.3k afisari
Supa de chimen servita cu crutoane

Supa de chimen servita cu crutoane

Creata de Felicia7 · 2.3k afisari
Retete recomandate
Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos
Reteta postata de Irina  · 
Reteta postata de  Irina  ·  351 afisari
Guacamole servit cu chipsuri tortilla
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  374 afisari
Supa crema de cartofi dulci cu bacon
Reteta postata de Marcela  · 
Reteta postata de  Marcela  ·  863 afisari
Tort Diplomat
Reteta postata de @bombonica  · 
Reteta postata de  @bombonica  ·  2.4k afisari
Sarmale cu carne de pasăre
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  2.3k afisari