Platica la cuptor cu vin si legume- deliciu de la pescari
Platica la cuptor cu vin si legume- deliciu de la pescari

Platica este un peste cu multe oase, dar, daca se prepara dupa reteta pescareasca, de la cunoscatori ai gastronomiei, acest peste poate devini cel mai gustos.

Daca platica se prepara la cuptor cu legume si vin sec, oasele se inmoaie si preparatul de vine delicios si sanatos.

Ingrediente

  • 1 platica mai mare de 1 kg, sau 2 mai mici
  • 2 ardei dulci rosu si verde (culori pentru aspect)
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lamaie
  • cateva fire de patrunjel si leustean
  • vin alb, ulei
  • pier macinat, boabe de mustar macinate, foi de dafin, cimbru, sare

Mod de preparare

Curatam solzii, evisceram platica si o spalam bine in apa rece. O prafuim cu sare si piper macinat si o lasam sa astepte o ora. Daca doriti puteti folosi si alte mirodenii. Eu nu am gasit la pescarie platica mare (cum ar fi indicat) si ca atare, am preparat doua platici mai mici.

Taiem rondele ardeiul, tocam ceapa julien, mai mare, feliem morcovul pe lungime. Intr-o cratita, tava sau vas roman ( asta am folosit eu) formam un pat de verdeturi, leustean si patrunjel ( nu le-am tocat), presaram o lingurita boabe de mustar zdrobite in mojar si 2-3 foi de dafin.

Adaugam legumele tocate peste verdeata si usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat.

Taiem 2-3 felii de lamaie si completam patul. Dupa ce platicile s-au odihnit o ora, le asezam frumos pe patul de legume si verdeata. Punem trei linguri de ulei peste platici, stoarcem ce a mai ramas din lamaie si presaram cimbru maruntit. Acoperim cu vin alb, sec sau demi.

Punem capac la vas si bagam la cuptor o oră. În ultimele 10 minute luam capacul si lasam la cuptor sa se rumeneasca ( pestele nu se va sfarama si asta este un efect al faptului ca platica a fost lasata timp de o ora, sa isi ia putina sare).

Daca doriti ca oasele mici sa se inmoaie in totalitate acoperiti intreaga platica cu vin si veti tine mai mult tava la cuptor pentru a scadea. Eu nu am acoperit-o in totalitate cu vin pentru ca nu ma deranjeaza oasele, care oricum, in mare parte sau marinat si inmuiat – datorita acizilor din vin si lamaie- fiind interesat mai mult sa reduc timpul de preparare.

Legumele vor avea un gust dulce acrisor, dar dominant acrisor. Daca nu va place gustul mai pregnant de acrisor eliminati lamaia.

Daca doriti mai dulce adaugati la inceput o lingurita de zahar. Puteti jongla asa cum va place cu gustul, important este ca nu veti mai simti inconvenientul oaselor mici care abunda la platica.

Observati ca nu am folosit rosii sau suc de rosii si asta pentru faptul ca cea cu rosii este o alta reteta de platica la cuptor unde domina gustul dulceag. Este interesanta si platica pe pat de sare.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Dorada cu usturoi

Dorada cu usturoi

Creata de Jeni81 · 376 afisari
Dorada în stil italian

Dorada în stil italian

Creata de Marian · 432 afisari
Perişoare din peşte

Perişoare din peşte

Creata de Elena · 489 afisari
File de șalău cu sos de usturoi

File de șalău cu sos de usturoi

Creata de Senin · 462 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Salată de vinete cu dovlecei

Salată de vinete cu dovlecei

Creata de Elena · 4.2k afisari
Ciorbă cu perișoare de pește

Ciorbă cu perișoare de pește

Creata de Dulceata22 · 4.3k afisari
Musaca de vinete

Musaca de vinete

Creata de Senin · 4.1k afisari
Supa de chimen servita cu crutoane

Supa de chimen servita cu crutoane

Creata de Felicia7 · 4.1k afisari