Placintele rotunde, cu umplutura bogata, sunt nu doar gustoase, ci si arata spectaculos.
4 portii,
Pasul 1: Intr-o tigaie mai adanca, antiaderenta, calesc ceapa rosie in putin ulei de masline. Adaug usturoiul, ceapa verde si prazul tocate marunt, cuburi din pulpa de dovlecel si stafidele. Sotez usor.
Pasul 2: Adaug in tigaie carnea tocata de manzat si o las pana e facuta in proportie de 70%. Compozitia ar trebui sa aiba un aspect sfaramicios, ca la cuscus. Asezonez cu sare, piper, un praf de nucsoara si scortisoara, coaja rasa de lime si portocala.
Pasul 3: Separat, prajesc putin mugurii de pin, doar cat sa-si deschida aromele, si-i adaug in compozitie. Amestec totul foarte bine, apoi torn compozitia intr-o sita asezata peste un bol si o las sa se scurga de toate zemurile si sa se raceasca bine – aproximativ o ora si jumatate.
Pasul 4: Pregatesc forma pentru cuptor (un bol din inox sau de sticla). Ung peretii formei cu ulei de masline. Pensulez fiecare foaie de placinta cu ulei de masline. Asez fiecare foaie in forma, aranjand-o cu degetele astfel incat sa se muleze pe peretii vasului. La final, peste cele 3 foi suprapuse presar putin pesmet. Torn compozitia inauntru si o presez bine , o acopar cu marginile foilor, ung foile cu ulei de masline si bag forma la cuptor, la 180 grade C, 30-35 de minute, pana cand foile devin aurii si crocante.
Pasul 5: Scot placinta din cuptor, o rastorn pe un platou si o servesc decorata cu ierburi aromatice (rozmarin, cimbru, salvie), frunzulite de sakura sau impreuna cu diferite sosuri – provensal sau chimichurri.