Este o reteta turceasca ideala pentru mesele fstive.
Se prepara toamna cand avem guturi din belsug, sunt sanatoase si delicioase.
Ingrediente
- 2 gutui mari (aprox. 800-900 gr)
- 250 gr zahar
- 2-3 cuisoare
- 1 baton mic de scortisoara
- 1/2 lamaie
- fistic sau nuca macinata (pentru decorat)
- Spuma de iaurt cu branza de capra
- 100 gr iaurt grecesc
- 20 gr branza proaspata de capra (moale)
- 50 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare
- Se ia coaja de pe lamaie cu ajutorul aparatului de curatat legume. Se curata gutuile de coaja folosind acelasi aparat de curatat legume. Se taie in doua si se curata de cotoare (am folosit aparatul de facut bile din fructe pentru a scobi centrul). Pe masura ce le curatati le stopiti cu suc de lamaie sa nu se oxideze.
- Intr-o oala/cratita care cuprinde bucatile de gutui pe un singur strat asezati coaja care ati curatat-o de pe gutui si cea de lamaie. Apoi presarati 100 gr de zahar. Adaugati vreo 6-7 samburi de la gutui. Asezati gutuile cu taietura in sus. In adanciturile gutuilor adaugati cate un cuisor. Presarati restul de zahar peste gutui.
- Adaugati suficienta apa cat sa inceapa zaharul de pe gutui sa se umezeasca (cca 500 ml).
- Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, puneti capacul si fierbeti 1.5 ore. Este esential sa nu clocoteasca lichidul din oala, doar sa bolboroseasca usor, altfel gutuile se vor terciui.
- Dupa 1.5 ore gutuile ar trebui sa fie usor inchise la culoare (un crem-portocaliu)si siropul sa aiba deja o tenta portocalie. Le intoarceti cu partea taiata in jos (veti vedea ca dedesubt sunt un pic mai inchise la culoare; intorceti-le usor, sunt deja fierte). Adaugati batonul de scortisoara si le mai lasati la fiert, fara capac de acum, inca 1.5 ore. Aveti grija si acum sa nu clocoteasca lichidul. Siropul va scadea incet, se va ingrosa si inchide la culoare. In acest timp, cam la 20 minute, stropiti partea de deasupra (cea care nu e acoperita cand scade lichidul) cu sirop.
- Lasati sa se raceasca continutul oalei si apoi puneti oala la frigider sa se raceasca bine de tot.
- Frecati iaurtul cu branza si apoi adaugati frisca batuta. Serviti jumatatile de gutui cu spuma de iaurt si presarate cu fistic sau nuca macinata.
- delicioase !
ce idee buna si ce aspect frumos are, bravo !