Pereparat de zile mari - Gutui in sirop !!!
Pereparat de zile mari - Gutui in sirop !!!

Este o reteta turceasca ideala pentru mesele fstive.
Se prepara toamna cand avem guturi din belsug, sunt sanatoase si delicioase.

Ingrediente

  • 2 gutui mari (aprox. 800-900 gr)
  • 250 gr zahar
  • 2-3 cuisoare
  • 1 baton mic de scortisoara
  • 1/2 lamaie
  • fistic sau nuca macinata (pentru decorat)
  • Spuma de iaurt cu branza de capra
  • 100 gr iaurt grecesc
  • 20 gr branza proaspata de capra (moale)
  • 50 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare

  • Se ia coaja de pe lamaie cu ajutorul aparatului de curatat legume. Se curata gutuile de coaja folosind acelasi aparat de curatat legume. Se taie in doua si se curata de cotoare (am folosit aparatul de facut bile din fructe pentru a scobi centrul). Pe masura ce le curatati le stopiti cu suc de lamaie sa nu se oxideze.

  • Intr-o oala/cratita care cuprinde bucatile de gutui pe un singur strat asezati coaja care ati curatat-o de pe gutui si cea de lamaie. Apoi presarati 100 gr de zahar. Adaugati vreo 6-7 samburi de la gutui. Asezati gutuile cu taietura in sus. In adanciturile gutuilor adaugati cate un cuisor. Presarati restul de zahar peste gutui.

  • Adaugati suficienta apa cat sa inceapa zaharul de pe gutui sa se umezeasca (cca 500 ml).
  • Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, puneti capacul si fierbeti 1.5 ore. Este esential sa nu clocoteasca lichidul din oala, doar sa bolboroseasca usor, altfel gutuile se vor terciui.

  • Dupa 1.5 ore gutuile ar trebui sa fie usor inchise la culoare (un crem-portocaliu)si siropul sa aiba deja o tenta portocalie. Le intoarceti cu partea taiata in jos (veti vedea ca dedesubt sunt un pic mai inchise la culoare; intorceti-le usor, sunt deja fierte). Adaugati batonul de scortisoara si le mai lasati la fiert, fara capac de acum, inca 1.5 ore. Aveti grija si acum sa nu clocoteasca lichidul. Siropul va scadea incet, se va ingrosa si inchide la culoare. In acest timp, cam la 20 minute, stropiti partea de deasupra (cea care nu e acoperita cand scade lichidul) cu sirop.

  • Lasati sa se raceasca continutul oalei si apoi puneti oala la frigider sa se raceasca bine de tot.

  • Frecati iaurtul cu branza si apoi adaugati frisca batuta. Serviti jumatatile de gutui cu spuma de iaurt si presarate cu fistic sau nuca macinata.
  • delicioase !
Lasa un comentariu | 1 comentarii
 •   • 

ce idee buna si ce aspect frumos are, bravo !

Retete din aceasi categorie
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 413 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 577 afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 536 afisari
De dragobete inimoase cu nuca

De dragobete inimoase cu nuca

Creata de Capsunica · 644 afisari
Retete cu aceleasi etichete
HUMMUS CU LINTE

HUMMUS CU LINTE

Creata de Marioara Silvia · 2.6k afisari
Supa de linte rosie

Supa de linte rosie

Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari
Cocktail cu pepene

Cocktail cu pepene

Creata de Marioara Silvia · 2.6k afisari
Legume marinate cu sos chimichurri

Legume marinate cu sos chimichurri

Creata de Mirela · 2.9k afisari