Pastravul cel mai bun peste de la noi, se poate prepara cu nuci si migdale
o reteta excelenta si sanatoasa.
Se folosesc mai multe ingrediente , de care nu am prea auzit, dar, scriu mai jos putin despre ele,
1. Hasmațuchi (asmațuchi, asmățui, hașmaciucă; Anthriscus silvestris) este o plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici. Este o plantă bianuală și face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu pătrunjelul și cu morcovul. Hasmațuchi are însușirea de a diminua viscozitatea sângelui.[necesită citare] Este folosit în anumite zone din Moldova la unele preparate culinare, atât în stare proaspătă (la salate) precum și uscată (ciorbe etc.), având un gust acrișor-amărui specific. În Ardeal se numește cherval[necesită citare]; frunzele ei proaspete servesc la asezonarea ciorbelor. Se poate conserva verde în congelator, prin congelare își păstrează mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare, și se păstrează în săculeți de pânz
4 portii,
Pasul 1: Taie lamaia in jumatati de rondele subtiri. Spala bine pastravii, usuca-i si freaca-i cu sare si piper pe interior. Umple fiecare pastrav cu cimbru, hasmatuchi, rozmarin si 2 felii de lamaie. Inchide „buzunarul si infinge scobitori ca sa te asiguri ca umplutura ramane la interior.
Pasul 2: Topeste untul intr-o tigaie fierbinte. Asaza pastravii in tigaie si da focul mai incet. Frige-i cate 2 minute pe fiecare parte.
Pasul 3: Sareaza-i, pipereaza-i si pune-i intr-o tava de copt. Toarna deasupra lor untul din tigaie si baga-i pentru 6-7 minute in cuptorul preincalzit la 200°C.
Pasul 4: Curata cartofii si fierbe-i 20 de minute. Scurge-i, adauga ulei de masline si sare si paseaza-i grosier.
Pasul 5: Prajeste usor fulgii de migdale intr-o tigaie antiaderenta.
Pasul 6: Topeste untul pentru sos intr-o tigaie, la foc mediu. Adauga caperele si o lingura mica din otetul in care au stat si soteaza-le putin. Toaca marunt patrunjelul si hasmatuchi, adauga-le in tigaie si mai lasa un pic pe foc.
Pasul 7: Scoate pastravul din cuptor, scoate-i umplutura si, eventual, curata-l de capete.
Pasul 8: Asaza fiecare pastrav pe o farfurie cu piure de cartofi si frunze de creson. Deasupra toarna o lingura de sos si presara fulgi de migdale.