Pasta de rosii facuta in casa
Pasta de rosii facuta in casa

Pasta de rosii facuta in casa

Reteta postata de Claudia_1  · 
Claudia_1   Sosuri   4.2k afisari
 4.2k afisari

Un preparat simplu si gustos care nu se compara cu pasta de roşii din supermarket.

Ingrediente

  • 2 kg roşii bine coapte
  • 2-3 cepe
  • 1 ţelină mică
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • piper
  • 2 frunze de dafin
  • frunze de ţelină, busuioc sau pătrunjel verde

Mod de preparare

Roşiile se spală cu apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se taie în sferturi şi se curăţă de partea albă de la codiţe sau, dacă roşiile nu sunt bine coapte, se scoate toată partea tare, din interior. Pe măsură ce se taie, se pun într-o oală de 5-6 l, cu fundul mai gros.

Ceapa şi usturoiul curăţate şi spălate se taie în sferturi sau se toacă şi se pun peste roşii. Se adaugă ţelina tăiată cubuleţe şi câteva fire de pătrunjel, de ţelină sau de busuioc, care se spală şi se lasă întregi, pentru a putea fi scoase din supă după ce şi-au lăsat aroma şi roşiile au fiert.

Se mai adaugă o ceaşcă de apă, sarea, uleiul, puţin piper şi frunzele de dafin şi se pune oala pe foc. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn şi după primele clocote se spumează şi se acoperă cu capacul dat pe o parte. Se lasă focul mic şi se fierbe o oră, amestecând din când în când.

Roşiile fierte, cu tot cu supă, ceapă şi ţelină fierte, se trec prin strecurătoarea de roşii şi se pasează, astfel încât să se scoată cât mai multă pulpă de roşii şi să se reţină seminţele şi cojile, care se aruncă. Supa obţinută se pune din nou pe foc, să mai scadă puţin, doar 10-15 minute.

În borcanele dinainte pregătite (care trebuie să fie foarte bine spălate, uscate şi eventual încălzite în cuptor) se toarnă sucul de roşii. Se ia sucul fierbinte cu polonicul şi se pune câte puţin în fiecare borcan, având grijă să nu crape. Se aromează cu verdeaţă şi se închid borcanele ermetic.

Borcanele cu suc se pun la sterilizat într-un vas mai mare, cu apă călduţă. Se completează apoi cu apă până la nivelul capacelor şi se fierbe, la foc mic, 15-20 de minute. Se mai lasă o oră în apa fierbinte, apoi se scot şi se acoperă cu un şervet gros până a doua zi, când se pun în cămară.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Sos de somon și dovlecei

Sos de somon și dovlecei

Creata de Maria · 564 afisari
Sos de nuci

Sos de nuci

Creata de Maria · 757 afisari
Sos tartar

Sos tartar

Creata de Maria · 575 afisari
Sos de zmeură și vanilie

Sos de zmeură și vanilie

Creata de Maria · 632 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Ulei de masline cu chilli pentru pizza, paste sau salate

Ulei de masline cu chilli pentru pizza, paste sau salate

Creata de Irina · 4.9k afisari
Chiftele marinate

Chiftele marinate

Creata de Cristina · 4.1k afisari
Limba cu masline, speciala de sarbatori

Limba cu masline, speciala de sarbatori

Creata de Alexandra Anda · 2.5k afisari
Legume marinate cu sos chimichurri

Legume marinate cu sos chimichurri

Creata de Mirela · 2.9k afisari