Pască cu cremă de nuci
Pască cu cremă de nuci

Pască cu cremă de nuci

Reteta postata de Maria  · 
Maria   Deserturi   1.6k afisari

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 40-50 g drojdie
  • 2 pahare lapte
  • 200 g unt, ulei sau margarină
  • 4-5 ouă
  • 200-300 g zahăr
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • zahăr vanilat sau rom
  • un vârf de cuțit sare
  • 100 -200 g stafide

Cremă de nuci pentru pască:

  • 200-300 g miez de nucă
  • 5-6 ouă
  • 200 g zahăr
  • zahăr vanilat
  • coajă de lămâie rasă

Mod de preparare

ALUATUL DE COZONACI

Se cerne făina în momentul pregătirii pentru un aluat pufos. Iarna făina se aduce cu 1 zi înainte în bucătărie pentru a se încălzi. Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduț îndulcit.

Separat, se bat pe marginea mașinii de gătit ouale întregi cu zahărul și cu puțină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.

Se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat și romul și se începe să se amestece încet cu o mână ca să se absoarbă toată făina.

Dacă aluatul este prea tare se mai poate adăuga puțin lapte. Se amestecă, se frământă și se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână și de pe pereții vasului, se adaugă treptat frământându-se untul topit. La sfârșitul frămîntatului se adaugă stafidele.

Aluatul se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească la loc călduț, punânu-se vasul deasupra unei site ca să nu se opăreacă.

Dospitul depinde de temperatura camerei și de cantitatea de drojdie. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore. După ce aluatul a crescut se poate întrebuința.

Crema de nuci pentru pască:

Se freacă gălbenușurile cu zahărul, apoi se adaugă mirodeniile, nucile trecute prin mașina de pisat sau pisate și 2-3 albușuri bătute spumă. Se amestecă ușor și se pune în forma de copt căptușită cu aluat, întinzându-se uniform.

Cantitatea de aluat pusă în formă nu trebuie să depășească jumătate din înălțimea formei. Se lasă să crească până se umple forma, iar la urmă se unge cu ou bătut pe deasupra și se introduce în cuptorul încălzit potrivit.

Se introduce în cuptorul potrivit de cald, unde se lasă la copt până când aluatul se va rumeni și se va desprinde denpreții formei.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Creata de Trulio · 104 afisari
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 525 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 1.1k afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 1.1k afisari