Pentru aluat:
Cremă de nuci pentru pască:
ALUATUL DE COZONACI
Se cerne făina în momentul pregătirii pentru un aluat pufos. Iarna făina se aduce cu 1 zi înainte în bucătărie pentru a se încălzi. Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduț îndulcit.
Separat, se bat pe marginea mașinii de gătit ouale întregi cu zahărul și cu puțină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.
Se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat și romul și se începe să se amestece încet cu o mână ca să se absoarbă toată făina.
Dacă aluatul este prea tare se mai poate adăuga puțin lapte. Se amestecă, se frământă și se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână și de pe pereții vasului, se adaugă treptat frământându-se untul topit. La sfârșitul frămîntatului se adaugă stafidele.
Aluatul se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească la loc călduț, punânu-se vasul deasupra unei site ca să nu se opăreacă.
Dospitul depinde de temperatura camerei și de cantitatea de drojdie. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore. După ce aluatul a crescut se poate întrebuința.
Crema de nuci pentru pască:
Se freacă gălbenușurile cu zahărul, apoi se adaugă mirodeniile, nucile trecute prin mașina de pisat sau pisate și 2-3 albușuri bătute spumă. Se amestecă ușor și se pune în forma de copt căptușită cu aluat, întinzându-se uniform.
Cantitatea de aluat pusă în formă nu trebuie să depășească jumătate din înălțimea formei. Se lasă să crească până se umple forma, iar la urmă se unge cu ou bătut pe deasupra și se introduce în cuptorul încălzit potrivit.
Se introduce în cuptorul potrivit de cald, unde se lasă la copt până când aluatul se va rumeni și se va desprinde denpreții formei.