Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Meniuri ce cuprind aceasta reteta

Conține  |  3 retete
Meniu postat de Yummy · 1.1k afisari
Conține  |  3 retete
Meniu postat de Felicia7 · 1.8k afisari
Mai multe meniuri

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 3.5k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 3.8k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 4.0k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele retete castigatoare

Shaorma de casa (homemade) de pui
RETETA ZILEI  |  11 Decembrie

Shaorma de casa (homemade) de pui

Creata de Catalina · 616 afisari
Supa de hrisca
RETETA SAPTAMANII  |  04 Nov. - 10 Nov.

Supa de hrisca

Creata de @bombonica · 331 afisari
Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie
RETETA LUNII  |  Noiembrie 2019

Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie

Creata de Claudia_1 · 437 afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie
Barcute de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Lorena · 797 afisari
Conține  |  4 retete
Deliciu in farfurie - crochete de pui la cuptor
Rulouri de pui cu jambon, in stil saltimbocca
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Socată, rețeta bunicii sau rețeta tradițională
Meniu postat de Senin · 904 afisari
Conține  |  3 retete
Ciorba de fasole verde ardeleneasca
Sa aveti pofta !- pui cu gutui coapte
Cheesecake , special pentru copilasi
Meniu postat de AncaEnache · 868 afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Pască cu brânză dulce şi stafide
Pască cu brânză dulce şi stafide

Pască cu brânză dulce şi stafide

Reteta postata de Irina  · 
Irina       Deserturi   2.6k afisari

Ce ingrediente iti trebuie

Pentru aluat

  • 2 oua
  • 150g zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 100g unt
  • 100g stafide
  • 4-5 linguri rom
  • 50g nuci tocate marunt
  • coaja rasa de la lamaie

Pentru umplutura

  • 500 g brânză proaspătă de vaci
  • 4 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 lingura coajă rasă de lămâie
  • 100 g unt
  • 1 lingura griş
  • 1 lingura făină
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 100 g stafide
  • 500 g făină albă
  • 3-4 linguri rom
  • 2 gălbenuşuri
  • 150 ml lapte
  • 1 pachet mic drojdie de bere

Cum se prepara

Pasca se prepară dintr-un aluat de cozonac şi diverse umpluturi, în special umplutură de brânză dulce cu stafide. Pentru reuşita acesteia, bucă tăria trebuie să fie bine încălzită şi toate ingredientele să se păstreze la cald câteva ore înainte de folosire. Cuptorul se încălzeşte mai întâi la foc mic, pentru păstrarea unei temperaturi mai mari în bucătărie, apoi la foc mare pentru copt. Tava în care se va coace pasca se unge cu grăsime şi se tapetează cu hârtie de copt.


Se foloseşte făină albă de bună calitate, uscată şi păstrată în bucătăria încălzită cel puţin 3-4 ore, înainte de folosire. În acest timp se poate cerne de 2-3 ori. Drojdia de bere trebuie să fie proaspătă, în perioada de garanţie indicată pe ambalaj. Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească până la călduţ, pe grătarul aragazului. Untul se freacă până se înmoaie sau se topeşte la cald, iar stafidele se spală, se curăţă şi se stropesc cu rom.


Se dizolvă drojdia de bere, o linguriţă rasă de zahăr şi un gălbenuş în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, apoi se amestecă cu 1-2 linguri făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii. Se acoperă şi se lasă într-un loc cald, la dospit, 5-10 minute. Între timp, zahărul se dizolvă în laptele căduţ şi se aromează cu zahărul vanilat, iar un albuş se bate spumă cu un praf de sare.


Maiaua crescută se amestecă cu restul de făină cernută, laptele călduţ, două gălbenuşuri, jumătate din untul topit şi albuşul bătut spumă cu sare. Se frământă energic până se desprinde de pe vas sau se mixează până se obţine un aluat omogen. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la crescut într-un loc cald, ferit de curent. Se lasă la dospit aproximativ 30 minute. Aluatul este bine crescut atunci când îşi dublează volumul.


Pentru a obţine un aluat foarte bun, cu o textură fină care să se desfacă fâşii, este bine să se mai frământe o dată. La aluatul crescut se adaugă coaja rasă de la o lămâie, stafidele macerate şi nuca tocată. Se frământă adăugându-se şi câte puţin unt, până se distribuie uniform stafidele şi nucile. Dacă aluatul se frământă o singură dată, atunci toate ingredientele se adaugă la primul frământat.


Se adaugă şi ultima parte de unt topit. Acum nu se mai frământă, ci se împătureşte, ridicând aluatul de la margine spre mijloc, bătând aluatul cu dosul mâinii până se încorporează tot untul. Se repetă această operaţie şi se roteşte vasul în care frământăm, astfel încât aluatul să se întindă în toate direcţiile. Se acoperă cu un şervet şi se lasă din nou la dospit într-un loc cald, ferit de curent. Aluatul va creşte mai repede, în doar 15-20 minute.


Între timp, separat, într-un alt castron se bat spumă ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi coaja rasă de lămâie şi stafidele macerate în rom. Se amestecă uşor să nu se lase şi se pune deoparte. Brânza dulce se pasează şi se amestecă cu grişul, iar făina se amestecă cu praful de copt. vanilat, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi coaja rasă de lămâie şi stafidele macerate în rom. Se amestecă uşor să nu se lase şi se pune deoparte. Brânza dulce se pasează şi se amestecă cu grişul, iar făina se amestecă cu praful de copt.


La crema de ou se adaugă brânza dulce, făina şi untul frecat spumă. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn, până se obţine o cremă omogenă. Aluatul crescut se împarte în două. Se întind apoi două foi rotunde după dimensiunea tăvii. Una din foi se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt, iar cealaltă foaie se lasă pe planşeta presărată cu puţină făină. Se lasă din nou la crescut, 10 minute.


Crema de brânză se toarnă în tavă, peste aluatul crescut. Se pune în strat uniform, având grijă să nu se apese pe aluatul crescut. Se acoperă cu cealaltă foaie şi se presează pe margini să se unească cele două foi. Se unge cu ou, se presară migdale şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 55-65 minute. Se lasă să se răcească, apoi se scoate din tavă şi se pudrează cu zahăr.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos

Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos

Creata de Irina · 648 afisari
Prajitură din mălai cu merişoare

Prajitură din mălai cu merişoare

Creata de Senin · 682 afisari
Dovleac la cuptor cu nuca de cocos

Dovleac la cuptor cu nuca de cocos

Creata de Soffia · 642 afisari
Prune, seminte de susan si o dieta sanatoasa

Prune, seminte de susan si o dieta sanatoasa

Creata de Silvia · 759 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 2.5k afisari
Tort Diplomat

Tort Diplomat

Creata de @bombonica · 2.7k afisari
Şerbet de portocale

Şerbet de portocale

Creata de Georgiana · 2.5k afisari
Prajitura cu mere, ghimbir si scortisoara

Prajitura cu mere, ghimbir si scortisoara

Creata de AncaEnache · 2.6k afisari
Retete recomandate
Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos
Reteta postata de Irina  · 
Reteta postata de  Irina  ·  648 afisari
Guacamole servit cu chipsuri tortilla
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  683 afisari
Supa crema de cartofi dulci cu bacon
Reteta postata de Marcela  · 
Reteta postata de  Marcela  ·  1.1k afisari
Tort Diplomat
Reteta postata de @bombonica  · 
Reteta postata de  @bombonica  ·  2.7k afisari
Sarmale cu carne de pasăre
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  2.5k afisari