Dieta cu masline este sanatoasa, ajuta la prevenirea bolilor cronice si de inima, poate fi tinuta de oricine, nu are contraindicatii.
La micul dejun se bea o lingurita de ulei de masline extra-virgin sau se adauga la o portie de salata de legume, rosii, castraveti si verdeturi, putina sare si zeama de lamaie. Tot la micul dejun sunt bune nucile, migdalele si fructele caju care asigura necesarul de energie pentru intreaga zi. De asemenea cerealele integrale cu iaurt (cu un continut redus de grasimi) sunt foarte sanatoase.
La pranz si la cina se mananca doar masline negre si verzi si se bea apa plata sau sucuri naturale din fructe si legume. Pentru cei care considera acest regim ca fiind foarte sever, pot combina maslinele cu o portie de 100 g carne fiarta de pasare sau carne de peste preparata la gratar. Nu se serveste carne rosie, produse de panificatie sau alte tipuri de uleiuri vegetale.
Se folosesc urmatoarele ingrediente: ulei de masline, cereale, nuci, fructe si legume. Uleiul de masline nu se consuma in exces. Sunt recomandate doar 3 linguri de ulei de masline pe zi. De asemenea, sunt indicate 3 portii de fructe si legume zilnic. Nu se bea apa minerala carbogazoasa, este buna apa plata si sucurile naturale din fructe si legume.
O reteta gustoasa si foarte usor de realizat este cea din peste, masline verzi si rosii cherry. Se spala pestele (macrou, cod), se taie bucati, se abureste impreuna cu rosiile (sau se prajeste in foarte putin ulei de masline), se condimenteaza cu putina sare si piper alb si se serveste impreuna cu o mana de masline verzi.