Se pune apa sa fierba intr-o oala sau ceaun de 2 litri. Pentru mamaliga este mai bun ceaunul de tuci, are fundul bombat si se fierbe directe pe flacara mai repede. In apa se pune sare, sa se simta putin. Cand apa clocoteste se presara o lingura de faina in forma de ploaie, ca sa se ingroase putin.
Se pune apoi restul de faina, toata odata, in mijlocul apei, fara sa se amestece. Se lasa sa dea 2-3 clocote ca sa prinda forma apoi se infige facaletul la mijloc si se strapunge pana la fund, pentru ca aburul sa o poata strabate mai bine.
Facaletul se da la o parte si se lasa sa fiarba la foc mic 30 de minute, dupa care se desarta cam 1/2 din apa intr-un alt vas si se amesteca repede cu facaletul, pana numai are cocoloase. Se adauga si restul de apa in doua randuri, mestecand bine dupa fiecare, sa nu ramana cocoloase si numai pe urma se adauga alta apa.
Se aduna cu o lingura de pe marginile oalei si se mai lasa pe foc nemestecata, pana pufaie o data, ca semn ca s-a desprins de pe fund. Atunci se rastoarna pe un platou si se serveste cu diferite preparate: sarmale, pui cu smantana, peste cu usturoi, ciulama de ciuperci, fasole batuta, carnati fripti. Rece este foarte buna cu borsuri.
Din aceasta mamaliga se poate face bulz sau urs de mamaliga. Se ia cate o lingura buna de mamaliga fierbinte, se desface in palma ca sa incapa in ea o lingura de branza de oi si se aduna cocolos. Branza se topeste la caldura mamaligii. Se mananca asa fierbinte imediat sau se pun cocolosii in tava, se ung cu grasime pe deasupra si se dau la cuptor sa se infierbinte, bine si apoi se mananca.
Ciobanii coc acesti cocolosi in spuza fierbinte, dupa ce s-a sting focol de lemne. Mamaliga rece care ramane se taie felii de un deget grosime, se prejeste rumen in ulei pe ambele parti, se pune intr-un graten sau tigaie, se presara cu branza peste ea si se pune la cuptor sa se infierbinte bine, apoi se serveste cu smantana deasupra.