Cuvântul magiun vine din limba turcă (macun) și înseamnă pastă alimentară consistentă obținută prin terciuirea și fierberea prunelor sau altor fructe. E sezonul prunelor bine coapte, e păcat să nu le păstrezi dulceața și aroma într-un magiun de prune făcut în casă.

Spre deosebire de gemuri și dulcețuri, magiunul este o conservă de fructe fără niciun conservant, nici măcar zahăr. Așadar, un „dulce” ușor, dulce-acrișor, bun pentru toată familia. Mai ales iarna, când te apucă dorul de fructe și vrei și o alternativă la raftul din supermarket alegi cu gemuri de fabrică, făcute cu gelatină, zahăr și conservanți.

Ingrediente

Ingrediente pentru 5 borcane de magiun de prune:
  • 3 kg de prune
  • ¼ cană de apă
  • Mai ai nevoie de 5 borcane curate și bine uscate, cu capac. E bine să cumperi capace noi în fiecare an, ca să eviți apariția mucegaiului la suprafața magiunului.

Mod de preparare

Prunele spălate, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți se pun la fiert într-o cratiță de inox, cu puțină apă, ca să nu se prindă de fund, până când prunele încălzite lasă suficientă zeamă. Se fierb la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecând mereu, cu o lingură de lemn.

Timpul de fierbere e destul de relativ, în funcție de cantitate și cât de coapte sunt fructele. Cu cât îl fierbi mai mult, cu atât pasta se îngroașă, se închide la culoare și se păstrează mai bine (nu se acrește, nu face mucegai). Dar mie îmi place magiunul mai zemos și cu fructele cât mai întregi, de aceea nu-l fierb prea mult timp. (În schimb, îl mai fierb o tură cu borcan cu tot, ca să îl sterilizez mai bine, după cum descriu mai jos.)

După ce a atins consistența dorită, magiunul fierbinte (de pe foc) se toarnă cu un polonic în borcanele așezate într-o tavă (cratiță) de metal. Borcanele cu magiun se închid etanș cu capacul și se pun la păstrare într-un loc răcoros. Eu însă le fierb înainte de asta la bain marie, timp de 10-15 minute.

Fierberea în bain marie nu e obligatorie, dar e utilă dacă vrei să ai un magiun mai moale, cu o culoare vie, bun la gust și care se păstrează perfect în borcane, timp de câteva luni. Pentru această procedură, fiecare borcan se înfășoară într-o foaie de hârtie și se pune într-un vas cu apă – ai grijă ca apa pentru fiert în bain marie să aibă aceeași temperatură cu cea a borcanelor cu magiun – fierbinte dacă tocmai ai sigilat borcanele cu magiun fierbinte sau rece, dacă le pui la fiert a doua zi.

Magiunul de prune e excelent pe pâine prăjită cu unt și cu miez de nucă rumenită în cuptor. După deschidere, borcanul cu magiun se păstrează câteva zile la frigider.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Gem de prune

Gem de prune

Creata de Ionutz · 749 afisari
Zacuscă de gogoşari

Zacuscă de gogoşari

Creata de Trulio · 605 afisari
Compot cu fructe şi rom

Compot cu fructe şi rom

Creata de Iulia · 680 afisari
Dulceața de cireșe cu lichior

Dulceața de cireșe cu lichior

Creata de Maria · 631 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune

Galuste cu prune

Creata de Cristina · 4.2k afisari
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 4.1k afisari
Pastrav cu sos de unt, migdale si capere

Pastrav cu sos de unt, migdale si capere

Creata de Mirela · 2.5k afisari
Tort de mere coapte cu nuci si seminte

Tort de mere coapte cu nuci si seminte

Creata de Marcela · 2.6k afisari