Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informati.

Ultimele articole

Tipuri de paste italienesti
ARTICOL

Tipuri de paste italienesti

Articol creat de Elena · 69 afisari
Tipuri de paste italienesti
Castigatorul concursului Reteta saptamanii  9 - 15 septembrie 2019
ARTICOL

Castigatorul concursului Reteta saptamanii 9 - 15 septembrie 2019

Articol creat de Cuby.ro · 169 afisari
Castigatorul concursului Reteta saptamanii 9 - 15 septembrie 2019
Castigatorul concursului Reteta saptamanii  2 -  8 septembrie 2019
ARTICOL

Castigatorul concursului Reteta saptamanii 2 - 8 septembrie 2019

Articol creat de Cuby.ro · 742 afisari
Castigatorul concursului Reteta saptamanii 2 - 8 septembrie 2019
Mai multe articole

Ultimele retete castigatoare

Linguine cu ierburi aromatice
RETETA ZILEI  |  18 Septembrie

Linguine cu ierburi aromatice

Creata de Marioara Silvia · 193 afisari
Talentul asiatic pentru zile mari - Maki cu castravete
RETETA SAPTAMANII  |  09 Sept. - 15 Sept.

Talentul asiatic pentru zile mari - Maki cu castravete

Creata de Mary · 168 afisari
DAL CU LEGUME
RETETA LUNII  |  August 2019

DAL CU LEGUME

Creata de Marioara Silvia · 284 afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Supa crema de cartofi
Talentul asiatic pentru zile mari - maki cu castravete
Desertul toamnei pentru cei mici - dovleac cu nuca
Meniu postat de Mary · 1.0k afisari
Conține  |  3 retete
Supa crema de cartofi dulci cu bacon
Sarmale cu carne de pasăre
Tort deliciu cu dovleac- cheesecake cu dovleac fără coacere
Meniu postat de Mary · 1.0k afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Magiun de prune
Magiun de prune

Cuvântul magiun vine din limba turcă (macun) și înseamnă pastă alimentară consistentă obținută prin terciuirea și fierberea prunelor sau altor fructe. E sezonul prunelor bine coapte, e păcat să nu le păstrezi dulceața și aroma într-un magiun de prune făcut în casă.

Spre deosebire de gemuri și dulcețuri, magiunul este o conservă de fructe fără niciun conservant, nici măcar zahăr. Așadar, un „dulce” ușor, dulce-acrișor, bun pentru toată familia. Mai ales iarna, când te apucă dorul de fructe și vrei și o alternativă la raftul din supermarket alegi cu gemuri de fabrică, făcute cu gelatină, zahăr și conservanți.

Ce ingrediente iti trebuie

Ingrediente pentru 5 borcane de magiun de prune:
  • 3 kg de prune
  • ¼ cană de apă
  • Mai ai nevoie de 5 borcane curate și bine uscate, cu capac. E bine să cumperi capace noi în fiecare an, ca să eviți apariția mucegaiului la suprafața magiunului.

Cum se prepara

Prunele spălate, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți se pun la fiert într-o cratiță de inox, cu puțină apă, ca să nu se prindă de fund, până când prunele încălzite lasă suficientă zeamă. Se fierb la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecând mereu, cu o lingură de lemn.

Timpul de fierbere e destul de relativ, în funcție de cantitate și cât de coapte sunt fructele. Cu cât îl fierbi mai mult, cu atât pasta se îngroașă, se închide la culoare și se păstrează mai bine (nu se acrește, nu face mucegai). Dar mie îmi place magiunul mai zemos și cu fructele cât mai întregi, de aceea nu-l fierb prea mult timp. (În schimb, îl mai fierb o tură cu borcan cu tot, ca să îl sterilizez mai bine, după cum descriu mai jos.)

După ce a atins consistența dorită, magiunul fierbinte (de pe foc) se toarnă cu un polonic în borcanele așezate într-o tavă (cratiță) de metal. Borcanele cu magiun se închid etanș cu capacul și se pun la păstrare într-un loc răcoros. Eu însă le fierb înainte de asta la bain marie, timp de 10-15 minute.


Fierberea în bain marie nu e obligatorie, dar e utilă dacă vrei să ai un magiun mai moale, cu o culoare vie, bun la gust și care se păstrează perfect în borcane, timp de câteva luni. Pentru această procedură, fiecare borcan se înfășoară într-o foaie de hârtie și se pune într-un vas cu apă – ai grijă ca apa pentru fiert în bain marie să aibă aceeași temperatură cu cea a borcanelor cu magiun – fierbinte dacă tocmai ai sigilat borcanele cu magiun fierbinte sau rece, dacă le pui la fiert a doua zi.


Magiunul de prune e excelent pe pâine prăjită cu unt și cu miez de nucă rumenită în cuptor. După deschidere, borcanul cu magiun se păstrează câteva zile la frigider.

Lasa un comentariu |
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune

Galuste cu prune

Creata de Cristina · 1.7k afisari
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 1.7k afisari
Pastrav cu sos de unt, migdale si capere

Pastrav cu sos de unt, migdale si capere

Creata de Mirela · 156 afisari
Tort de mere coapte cu nuci si seminte

Tort de mere coapte cu nuci si seminte

Creata de Marcela · 141 afisari
Retete recomandate
Supa crema de cartofi dulci cu bacon
Reteta postata de Marcela  · 
Reteta postata de  Marcela  ·  185 afisari
Tort Diplomat
Reteta postata de @bombonica  · 
Reteta postata de  @bombonica  ·  1.7k afisari
Sarmale cu carne de pasăre
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  1.7k afisari