Este un condiment preparat din ardei iuti, numit harissa, folosit in bucataria marocana si tunisiana.
Daca adaugati putin rozmarin la reteta obtineti varianta din Maroc,
daca mai adaugati cateva frunze de menta veti obtine varianta din Tunisia,
daca adaugati putina scortisoara obtineti varianta de pasta folosita in Iordania.
Este ideala la fripturi si garnituri pentru mesele festive.
Alte utilizari:
simpla sau in combinatie cu iaurt obtineti o buna marinata pentru carne
daca o combinati cu ardei copti o puteti servi ca si sos la carnea pregatita pe gratar
cei care prefera mancarea picanta o pot adauga in tocanite sau sosuri
Ingrediente
- 15 ardei iuti uscati
- 3-4 catei usturoi
- 1 lingurita seminte chimion (cumin)
- 1 lingura boabe coriandru
- 1/2 lingurita sare
- 5-6 linguri ulei masline
- Portii: 3-4 linguri de pasta
Mod de preparare
- Se curata ardeii iuti de seminte si cotoare. Folositi pentru aceasta operatie manusi, altfel ardeii va vor arde pielea.
- Se pun ardeii curatati in apa fierbinte pentru 30 minute -1 ora, sa se inmoaie.
- Se striveste usturoiul cu un pic de sare pana devine pasta.
- Coriandrul si chimenul se prajeste intr-o tigaie (fara adaos de grasime) pana simtiti ca incep sa miroasa. Scuturati tigaia din cand in cand sa nu se arda condimentele. Macinati apoi condimentele in masina de cafea.
- Puneti intr-un blender mic (eu am folosit tot masina de cafea, nu am blender care sa poata procesa asa cantitate mica) aromele prajite (ale mele erau deja acolo), usturoiul strivit, ardeii scursi de apa si uscati cu servetele si restul de sare. Mixati bine pana devine pasta.
- Puneti pasta intr-un bol si adaugati incet uleiul, ca la maioneza, amestecand pana obtineti o pasta fina. Puneti pasta obtinuta intr-un borcanel si pastrati la frigider.