Este un preparat gustos pentru mesele festive din timpul iernii.
Este sanatos si ideal pentru cei care prefera meniurile preparate in casa.
Ingrediente
- 2.5 kg gogosari
- 250 gr mustar
- 250 ml otet (de vin alb am pus)
- 250 ml ulei
- 250 gr zahar
- 1/2 lingurita turmeric (optional; pentru culoare)
- 3 foi dafin
- 1 lingurita boabe piper negru
- sare pentru muraturi (aprox 2 linguri)
- Portii: 4 borcane de 800 ml
Mod de preparare
- Se curata gogosarii de cotoare. Se taie felii.
- Intr-o cratita mai mare se pun la fiert uleiul, otetul, zaharul, mustarul, turmericul, foile de dafin si piperul. Se fierbe timp de 5 minute, pana vedeti ca e omogen si s-a ingrosat o idee.
- Adaugati gogosarii si sare si amestecati bine. Va parea ca e prea putin sos pentru gogosari, dar e ok asa. Puneti capacul pe cratita si lasati sa fiarba inabusit, la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.
- Ridicati capacul si lasati sa fiarba inca cca 5-10 minute, pana gogosarii scad, astfel incat sosul aproape sa-i acopere (vezi poza 2).
- Dregeti sosul de sare si lasati sa mai fiarba 1 minut.
- Puneti gogosarii cu sos in borcane sterilizate. Infiletati bine capacele. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid.
- Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
- Pastrati la loc racoros.