Spălaţi si curăţaţi de sâmburi şi de codiţe prunele. Taieţi-le în jumătăţi, puneţi-le într-o cratiţă si amestecaţi cu zahărul. Punem cratiţa la frigider pâna a doua zi.
A doua zi prunele vor lasă foarte mult suc. Exact aşa cum sunt le puneţi pe aragaz, la foc mediu. Adaugaţi esenţa si zeama de la o lămâie si lăsaţi-le in jur de 40 de minute să fiarbă. Amestecaţi din cand in cand.
Între timp, pregătiţi borcanele. Spalaţi foarte bine, scurgeţi apa si introduceţi-le în cuptor pentru 20 de minute la sterilizat. Cuptorul nu trebuie sa fie încins in prealabil, deoarece borcanele vor suferi soc termic şi se vor sparge.
Cu o lingura luaţi niste sirop si picuraţi pe o farfurie albă. Daca picatura se întinde, mai lasaţi pe foc, daca rămâne compacta, înseamna ca e gata.
Umpleţi borcanele.