Este un preparat delicios, dulce-iute, cu aroma fina de ardei. Se poate folosi ca sos pentru fripturi, cu branza sau cu paine neagra .
Gemul de ardei iute este o specialitate al toamnei.
Ingrediente
- 750 gr ardei gras rosu- gogosari
- 250 gr ardei iuti rosii
- 50 ml otet de mere
- 1 kg zahar
Portii: 3 borcane de 350 ml
Mod de preparare
- Ardeii se curata de seminte si cotoare si se taie felii. Se pun la fiert cu otetul, la foc mic. Se amesteca cand si cand, mai ales la inceput, pana-si lasa sucul. Fierbeti ardeii cam 20 minute, cu capac, amestecand cand si cand, pana sunt moi.
- Se racoresc un pic si se maruntesc in blender (sau se trec prin masina de tocat). Se trece piureul rezultat printr-o sita deasa, ca sa separati cojile.
- Se pune piureul la fiert cu zaharul si se fierbe la foc mic, timp de 45 minute, amestecand din cand in cand.
- Se pune gemul fierbinte in borcane sterilizate si se infileteaza bine. Se pun sub o plapuma si se lasa sa se raceasca pana a doua zi.
- Se pastreaza la rece.
- Un deliciu al toamnei.