50 ml rom (sau lichior de nuca, cognac, whiskey sau orice brandy care merge cu nuca)
50 gr zahar pudra (poate fi macinat in casa)
1 lingura suc de lamaie
75 gr nuca macinata
100 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 10 minute la congelator)
menta sau busuoic, frunze proaspete, pentru ornat,
Portii: 3 mari
Mod de preparare
Se pune oul, galbenusurile, zaharul, romul si sucul de lamaie intr-un vas pe abur. Se bat cu telul (manual, sau puteti folosi mixerul cu tel para), la inceput mai rar, apoi constant cand incepe sa prinda volum, pana obtineti o crema care curge in valuri groase de pe tel, ca o lava (dureaza cca 20 minute).
Mutati crema intr-un bol incapator si lasati sa se raceasca (macar 10 minute; trebuie sa nu o mai simtiti calda cand o atingeti; daca va grabiti, puteti pune vasul in apa foarte rece si amestecati pana crema se raceste).
Cat se raceste crema adaugati nuca macinata. Amestecati usor sa nu se lase crema.
Bateti frisca pana sta pe tel si apoi adaugati-o in crema in 3 transe, amestecand usor cu telul.
Asezati 3 inele de patiserie (de 8 cm diametru am folosit; puteti folosi si alte dimensiuni) intr-o tava. Fiecarui inel i-am invelit baza in folie de plastic. Impartiti crema in inele.
Dati tava cu inelele la congelator minim 4 ore. Dupa 4-5 ore parfait-ul va fi perfect.
Servire:
asezati un inel de patiserie in centrul unei farfurii (scoateti folia de plastic inainte).
Scoateti usor inelul de pe parfait. Fiindca o portie dintr-un inel e destul de mare, am taiat fiecare bucata in doua si le-am asezat in farfurie cu taietura in jos, asa cum se vede in poza principala (asa am avut 6 portii potrivite).
E bun cu sos de prune de prune proaspete,
Se dau prunele prin belnder, apoi se pune putina nuca macinata si cateva prune caramelizate,