Bucăţile de şalău, se condimentează cu sare şi piper, se trec prin pesmet măcinat şi apoi se pun la prăjit în uleiul încins. Se răsucesc ca să nu se ardă şi se scot pe un prosop absorbant de bucătărie.
Se spală cartofii şi se pun la copt în cuptorul încins. Morcovii şi guliile se rad pe răzătoarea mică şi se pun în boluri separate. Se stropesc cu ulei de măsline, oţet şi se adaugă sare şi piper.
Separat, se topeşte margarina, peste care se adaugă făina cernută şi apă fierbinte. Se amestecă uşor folosind o lingură de lemn ca să nu se formeze cocoloaşe. Se presară sare şi piper după gust. La sfârşit, se adaugă usturoiul măcinat şi mărarul tocat mărunt.
Se scot cartofii din cuptor, se curăţă, se feliază şi se condimentează cu sare şi piper.
Fileul de şalău se serveşte cu sosul alb şi cu garnitura de morcovi, guliile şi cartofii copţi. Se ornează cu cimbru proaspăt.