1 kg de smochine,
250 grame de zahar, o cană,
1 lămâie,
1 vârf de sare, foarte puțin,
Se pune lămâia tăiată rondele, smochinele si zaharul intr-un vas si se lasă cateva ore .
Smochinele se pun in vas, după cum se dorește , tăiate bucatele sau intregi. Daca sochinele au coaja groasa, cum sunt cele galbene, se pot decoji sau se macina, oricum sunt foarte gustoase.
Dupa ce acestea lasă putin sirop se pun intr-o cratiță la foc foarte mic , cca 15-20 minute, se amesteca nereu .
Dupa care se pune dulceața in borcani, 3-4 borcane.
Borcanele se pot drustrui pentru păstrare mult timp, in două moduri:
- intr-o cratita cu apă se pun borcanele infasurate in prosoape sau ziare si se pune la foc foarte mic, cca o oră,
- sau, se pun borcanele direct in cuptorul de la aragaz , la temperatura de 110 grade si se tine o ora. Se lasă in cuptor borcanele si aceasta metodă se repeta si a doua zi.
Aceasta dulceața este un deliciu si se poate pastra mult timp .
Un desert delicios pentru copilasi si muasfiri.