Toamna este ideal sa preparam salate din legumele proaspete, dar, si restul anului, deoarece se gasesc din belsug in magazine .
Salata de telina este un izvor de sanatate, contine multe vitamine necesare organismului.
Este delicioasa si gustoasa.
200 gr telina radacina (cantarita dupa curatare)
2-3 linguri de maioneza
5 fire patrunjel
1 fir mic tarhon
1 manunchi ceapa verde (chives)
1 castravecior murat (in otet)
1 lingura capere (in otet)
1 lingurita hrean din borcan (optional)
sare, piper negru
Se prepara maioneza dupa reteta de aici. La final luati separat cele 2-3 linguri de maioneza cerute de reteta si adaugati in ea 2-3 linguri din lichidul de pe castraveciorii murati si/sau capere. Atentie, adaugati treptat si gustati fiindca unele muraturi contin mai mult otet si nu e de dorit sa iasa prea otetoasa maioneza. Adaugati doar cat sa aiba un gust picant placut iar maioneza sa aiba consistenta unei smantani.
Tocati cubulete castraveciorul si stoarceti-l de lichid. Daca caperele sunt mari le puteti toca si pe ele. Tocati fin verdeturile (ceapa verde, tarhonul si patrunjelul).
Adaugati toate ingredientele pregatite la pasul 2 in maioneza si omogenizati.
Daca doriti, puteti adauga treptat si putin hrean din borcan. Adaugati hreanul treptat, gustand mereu, fiindca taria lui difera. Hreanul se adauga daca serviti salata alaturi de o friptura de porc, sunca fiarta sau somon la cuptor. Condimentati maioneza cu sare si piper negru.
Telina se da pe razatoarea mare.
Dati telina pe razatoare doar dupa ce e gata maioneza, altfel se va oxida. Turnati maioneza peste telina si amestecati.
Se pastreaza la frigider. Dregeti de sare.
un deliciu al toamnei !