Deliciu pentru cei mici- Batoane de morcovi caramelizati, cu nuca si fistic
Deliciu pentru cei mici- Batoane de morcovi caramelizati, cu nuca si fistic

Este un preparat turcesc, deosebit de gustos si sanatos, mai ales pentru cei mici.

In Turcia le gasiti sub numele Cezerye

Ingrediente

  • 400 gr morcovi
  • 200 gr zahar
  • 10 gr ghimbir
  • 1/2 lamaie mica
  • 30 gr fistic (sau nuci, alune de padure, migdale)
  • nuca de cocos

Mod de preparare

  • Se dau morcovii pe razatoare (am folosit acest robot, conul portocaliu). Se pun intr-o oala larga (cca 25 cm diametru) si se acopera cu 300 ml apa, zaharul, ghimbirul razuit, 1 lingura suc de lamaie si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se amesteca si se lasa la foc mic pana zaharul e topit complet. Veti avea lichid incat morcovii sa stea lejer in el, fara a fi insa de tot acoperiti.

  • * puteti folosi si alte arome: vanilie, scortisoara, cuisoare, cardamom, 5 arome chinezesti
  • Se da focul la mediu spre mic si se fierbe totul fara capac timp de 20 minute, amestecand rar.
  • Dupa acest timp se gusta morcovii si daca sunt fierti se continua fierberea fara capac. Daca insa morcovii se simt inca tarisori (asta e in functie de razatoarea folosita) se pune capacul si se continua fierberea acoperit. Se verifica din cand in cand morcovii si cand se simt fierti (dar nu terciuiti), se poate ridica capacul (eu i-am fiert 20 minute acoperiti, timp in care i-am amestecat de cateva ori).

  • Dupa ce ridicati capacul continuati fierberea pana lichidul scade de tot. Cam dupa 5 minute morcovii mei nu mai aveau lichid. Din acel moment continuati fierberea dar amestecand des inca 15 minute. Pe final, cam in ultimele 5 minute, morcovii vor deveni luciosi, lipiciosi, se va amesteca mai greu in ei si atunci stiti ca sunt aproape gata. Veti simti si un miros placut de caramel si fundul oalei va fi acoperit cu un strat lipicios. Morcovii vor avea o culoare portocalie intensa, parand un pic translucizi.

  • Faceti testul final: luati morcovi intre degete (suflati un pic sa nu va ardeti) si strangeti-i intre degetul mare si aratator. Cand desfaceti degetele trebuie sa ramana toti lipiti de unul dintre degete. Asta inseamna ca sunt gata. Daca nu sunt, continuati sa-i caramelizati pana trec testul. Daca pe final vi se pare ca exista riscul sa se arda, dati focul la mic si continuati sa amestecati.
  • Amestecati fisticul usor prajit (la 170C timp de 5 minute). Daca folositi nuci mai mari (cum ar fi nucile sau migdalele), tocati-le cu cutitul in bucatele mai mici.

  • Puneti morcovii intr-o tava unsa cu ulei (sau tapetata cu hartie de copt). Nivelati-i bine intr-un strat de aprox. 1 cm grosime. Cel mai usor se niveleaza punand o folie de plastic pe ei si presandu-i cu palma.

  • Lasati sa se raceasca complet. Taiati la ce dimensiune doriti si tavaliti bucatile prin nuca de cocos.
  • * o alta optiune e sa lasati amestecul sa se racoreasca un pic si sa modelati bile pe care le treceti prin nuca de cocos.

  • Se pot pastra acoperiti si o saptamana.
  • Un deliciu !
Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Creata de Trulio · 107 afisari
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 533 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 1.1k afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 1.2k afisari
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 4.1k afisari
Pască cu brânză dulce şi stafide

Pască cu brânză dulce şi stafide

Creata de Irina · 4.2k afisari
Tort Diplomat

Tort Diplomat

Creata de @bombonica · 4.4k afisari
Şerbet de portocale

Şerbet de portocale

Creata de Georgiana · 4.2k afisari