Este o crema asemenatoare cremei de zahar ars.
Cremă catalană – cel mai popular dulce provenind din comunitatea autonomă Catalonia a Spaniei. Și pe drept cuvânt! Considerată verișoara mai îndepărtată a clasicei creme de zahăr ars, crema catalană este un desert uşor şi dietetic, foarte uşor de făcut.
1. Pune la încălzit smântâna cu vanilia, scorțișoara și coaja de portocală. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul până se albesc, apoi se adaugă vinul.
2. Toarnă o treime din smântâna încalzită peste gălbenușuri, amestecând continuu cu un tel. Apoi se toarnă și cealalată parte, amestecând încet pentru a omogeniza. Se strecoară compoziția, apoi se pune în forme.
3. Așază formele pe tava de la cuptor, se toarnă apa fierbinte printre ele pentru a se coace mai repede și se dau la cuptor.
4. Se coc 35 minute la 110°C, apoi se răcesc câteva ore. La servire se presară zahăr, apoi se flambează cu alcool pentru a crea o crustă de caramel deasupra cremei.