Aceasta reteta este speciala, pentru ca pestele se aseaza pe tava pe un “pat” facut din lemne.
Este desoebit de gustoasa si mail ales este sanatoasa.
toate mirodeniile se pun dupa gustul fecaruia
Specificul acestei retete este ca pestele se aseaza pe tava pe un “pat” facut din lemne.
Crapul este curatat si spalat bine, portionat, lasat la zvantat si sarat abundent.
Tava se unge cu putin ulei, dupa care se incepe construirea patului de lemne. Eu am avut la dispozitie cateva seturi de betisoare chinezesti si bete de frigarui. Pe vremuri foloseam crengute uscate si decojite.
Pestele portionat si sarat se curata cu mana de excesul de sare si se trece printr-o farfurie cu ulei, dupa care se aseaza pe patul de lemne, astfel incat bucatile de peste sa fie suspendate, sa aiba contact cat mai putin cu tava (asta e si ideea). Apoi se presara piper, cimbru si se orneaza cu rosii si ardei rosu.
Se toarna un strat mic de apa cat sa nu arda tava.
Cuptorul se preincalzeste la 180 grade si se baga tava la mijloc pentru 40 minute, timp in care se verifica sa nu scada apa din tava, alfel se arde.
Apoi, pentru alte 30 de minute se muta tava cat mai sus in cuptor ca sa se rumeneasca carnea.
Ideea cu crengutele este ca pestele nu mai are contact direct cu tava, lasand sa circule aburul, caldura pe sub el.
ESTE DELICIOS SI SANATOS !