Cozonaci simpli cu stafide
Cozonaci simpli cu stafide

Cozonaci simpli cu stafide

Reteta postata de Maria  · 
Maria   Deserturi   1.5k afisari

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 40-50 g drojdie
  • 2 pahare lapte
  • 200 g unt, ulei sau margarină
  • 4-5 ouă
  • 200-300 g zahăr
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • zahăr vanilat sau rom
  • un vârf de cuțit sare
  • 100 -200 g stafide

Mod de preparare

Se cerne făina în momentul pregătirii pentru un aluat pufos. Iarna făina se aduce cu 1 zi înainte în bucătărie pentru a se încălzi. Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduț îndulcit.

Separat, se bat pe marginea mașinii de gătit ouale întregi cu zahărul și cu puțină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.

Se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat și romul și se începe să se amestece încet cu o mână ca să se absoarbă toată făina.

Dacă aluatul este prea tare se mai poate adăuga puțin lapte. Se amestecă, se frământă și se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână și de pe pereții vasului, se adaugă treptat frământându-se untul topit. La sfârșitul frămîntatului se adaugă stafidele.

Aluatul se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească la loc călduț, punânu-se vasul deasupra unei site ca să nu se opăreacă.

Dospitul depinde de temperatura camerei și de cantitatea de drojdie. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore. După ce aluatul a crescut se poate întrebuința.

Când aluatul este bine crescut se pune pe o plașetă presărată cu făină. Se ung mâinile cu unt sau ulei, se iau bucăți din aluat, se întind, apoi se împletesc pe planșetă, după care se pun în forme dinainte pregătite, unse bine cu unt și ulei.

Cantitatea de aluat pusă în formă nu trebuie să depășească jumătate din înălțimea formei. Se lasă să crească până se umple forma, iar la urmă se unge cu ou bătut pe deasupra și se introduce în cuptorul încălzit potrivit.

Se coace aproximativ o oră, după care se verifică dacă este copt cu un bețișor subțire (de chibrit) sau cu un pai uscat cu care se înțeapă cozonacul. Dacă paiul scos este uscat, cozonacul este copt și se poate scoate, iar dacă coca se lipește de pai înseamnă că nu este încă copt și mai trebuie lăsat la cuptor.

Dacă cozonacul nu s-a rumenit frumos se mai unge o dată cu gălbenuș de ou frecat cu o linguriță de zahăr și se mai lasă în cuptor 8-10 min, apoi se scoate și se desprinde usor de formă cu ajutorul unui vârf de cuțit și se răstoarnă pe o hârtie albă sub care se pune un prosop împăturit.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Creata de Trulio · 104 afisari
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 525 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 1.1k afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 1.1k afisari