Pentru umplutura cu nuci:
Pentru aluat se prepară aceleași componente și cantități ca la rețeta cozonaci simpli cu stafide.
În timpul cât dospește aluatul, se pregătește umplutura astfel: se curăță nucile de coajă, se dau prin mașina de macinat sau se pisează cu piulița, apoi se pun într-un castron și se amestecă cu zahărul, romul, coaja de lămâie, albușurile bătute spumă, laptele și cacao.
După ce a crescut bine aluatul, se ia pe rând câte o bucată, se așează pe o planșetă unsă cu ulei sau unt, sau presărată cu făină și se întinde ușor (mai bine cu mâna unsă cu unt sau ulei decât cu sucitorul, ca să nu se lase coca) o foaie de 1 cm grosime, peste care se îtinde uniform, pe toată suprafața, umplutura cu nuci.
Se rulează, se așează în forme unse și încălzite puțin, apoi se ung deasupra cu unt, se acoperă cu un servet cald, se pun într-un loc călduț și se lasă să crescă.
Când cozonacii sunt bine crescuți se ung cu un ou bătut pe deasupra și se introduc în cuptorul încălzit din timp. Se țin la copt, la foc potrivit cam 1 oră, după care se verifică cu un pai sau bețișor coacerea.
Cozonacii sunt pufoși dacă gălbenușurile se freacă cu zahărul, iar albușurile se bat spumă.