Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 2.2k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 2.4k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 2.6k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele retete castigatoare

Paine irlandeza cu stafide si chimen
RETETA ZILEI  |  20 Noiembrie

Paine irlandeza cu stafide si chimen

Creata de Senin · 427 afisari
Supa de hrisca
RETETA SAPTAMANII  |  04 Nov. - 10 Nov.

Supa de hrisca

Creata de @bombonica · 135 afisari
Supă-cremă de dovleac
RETETA LUNII  |  Octombrie 2019

Supă-cremă de dovleac

Creata de Lorena · 436 afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Un deliciu pentru pofticiosi - vinete umplute cu carne
Pizza sardineza- pizza țărănească
Reteta de toamna- dovleac copt cu dulceaţă
Meniu postat de Bogdan · 37 afisari
Conține  |  4 retete
Ciorba de perisoare cu samantana, rosii, iaurt si salvie
Frigarui cu sos picant de iaurt
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Cocktail red passion
Meniu postat de Felicia7 · 30 afisari
Conține  |  3 retete
Salata de fasole rosie cu masline si susan, pentru toate gusturile si dietele
Cordon bleu
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Dulceata22 · 33 afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Cozonac cu fructe uscate si martipan, un deliciu nemtesc
Cozonac cu fructe uscate si martipan, un deliciu nemtesc

Este un preparat nemtesc, gustos si sanatos.

Ce ingrediente iti trebuie

250 gr faina alba (tip BL55)

140 gr lapte caldut

1/2 plic drojdie (cca 5 gr)

1 galbenus de ou

50 gr unt (la temp. camerei)

1 lingura cu varf coaja de lamaie si portocala conservata in zahar (cca 20 gr)

1/2 lingurita sare

150 gr fructe uscate (stafide, merisoare, caise)

Martipan

75 gr migdale (albe, fara pielite)

75 gr zahar

10 gr apa

coaja rasa de la 1/2 lamaie bio

1/2 ou

Cum se prepara

Pasta de migdale (martipan) se pregateste din timp, cu 1-2 saptamani inainte, sa aiba timp sa se dezvolte gustul. In robot sau masina de cafea se macina migdalele cu zaharul pana devin pudra. Se pun intr-un bol si se adauga apa si coaja de lamaie. Se framanta cu mana pana obtineti o pasta legata, dar destul de ferma incat sa-i puteti da forma fara sa se lipeasca de maini. Se acopera cu folie si se pune la frigider pana veti pregati cozonacul.

Cand gasesc citrice bio, le rad coaja si le pun cu zahar la frigider asa cum faceau bunicile noastre pe vremuri, fiindca e pacat sa o irosesc. Acum am in frigider zahar aromat cu portocale, lamaie, lime si clementine.

Daca nu aveti preparat acest zahar aromat, pentru aceasta reteta puteti amesteca 20 gr zahar cu coaja rasa de la 1/2 portocala bio si 1/2 lamaie bio. Se freaca bine, astfel incat coaja sa-si lase aroma in zahar. Si acest amestec poate fi preparat din timp si pastrat la frigider.

Se dizolva drojdia in laptele caldut. Se adauga si galbenusul in lapte. Se toarna acestea peste jumatate din faina (125 gr) si se amsteca cu lingura 1 minut, pana aveti un aluat vascos, moale. Se acopera maiaua cu folie si se lasa la loc cald (in jur de 30C; eu il pun in cuptorul incins la 30C; sau se poate aseza langa un calorifer fierbinte) timp de 30 minute.

Cat sta maiaua, turnati apa fierbinte peste fructele uscate si le lasati sa se rehidrateze. Fructele mari (de exemplu caisele) se toaca marunt cu cutitul, restul se lasa intregi. Daca aveti fructe semi-deshidratate, nu mai e nevoie sa le inmuiati. Puteti adauga putin rom in apa sau un pliculet de ceai ca sa se infuzeze fructele.


Se scoate pasta de migdale de la frigider si se lasa sa revina la temp. camerei. Eu am facut greseala sa o prepar rece si dupa ce s-a incalzit, a devenit un pic cam moale, nu s-a mai putut modela. Adaugati treptat ou batut (cam 1 lingura o data) si framantati cu mana pasta pana e lucioasa si nu mai e foarte densa, dar nici moale sa curga. Trebuie sa-i puteti da usor forma de rulou, fara sa se lipeasca de mana.

Se adauga peste maia restul de faina (125 gr), zaharul aromat si sarea. Se framanta pana aluatul se leaga. Apoi se adauga treptat untul moale si se framanta pana se absoarbe complet. Cand tot untul e incorporat se poate continua framantarea cu mana (macar 20 minute) sau cu robotul (5 minute) sau o tura in masina de paine. Va rezulta un aluat mai dens, dar satinat, elastic si foarte usor de lucrat.

Se adauga fructele uscate (bine scurse si absorbite cu servetele) si se framanta (sau amesteca cu robotul) pana se incorporeaza omogen in aluat.

Se da forma de bila, se aseaza intr-un bol, se acopera si se lasa la crescut, la loc caldut, 40 minute.

Se scoate aluatul pe masa de lucru (nu a fost necesara faina) si cu mainile se aplatizeaza , dandu-i forma usor ovala.Se formeza martipanul sub forma de rulou usor mai scurt decat lungimea ovalului. Se umple si se modeleaza cozonacul urmand modelul din acest filmulet. Am facut si eu poze, dar filmuletul e mai clar. Fiindca mie matzipanul mi s-a inmuiat, l-am pus cu spritzul de patiserie si a functionat satisfacator. De fapt chiar mi-a placut cum s-a intins de-a lungul latul cozonacului, astfel incat la final s-a simtit crema la aproape fiecare muscatura.

Cozonacul format se aseaza in tava cuptorului pe hartie de copt. Se baga tava intr-o punga si se lasa la crescut la loc caldut 1 ora.

Se coace cozonacul la 190C timp de aprox, 30 minute pana e placut rumen deasupra. Se unge cu unt topit cand il scoateti din cuptor. Dupa racire se presara cu zahar pudra.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos

Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos

Creata de Irina · 424 afisari
Prajitură din mălai cu merişoare

Prajitură din mălai cu merişoare

Creata de Senin · 400 afisari
Dovleac la cuptor cu nuca de cocos

Dovleac la cuptor cu nuca de cocos

Creata de Soffia · 432 afisari
Prune, seminte de susan si o dieta sanatoasa

Prune, seminte de susan si o dieta sanatoasa

Creata de Silvia · 512 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Pastrav cu sos de unt, migdale si capere

Pastrav cu sos de unt, migdale si capere

Creata de Mirela · 840 afisari
Tort de mere coapte cu nuci si seminte

Tort de mere coapte cu nuci si seminte

Creata de Marcela · 824 afisari
Chiftelute de vitel cu sos de migdale

Chiftelute de vitel cu sos de migdale

Creata de Alexandra Anda · 950 afisari
Negresa cu banane- reteta de post

Negresa cu banane- reteta de post

Creata de Alexandra Anda · 926 afisari
Retete recomandate
Cele mai bune clătite cu făină de nucă de cocos
Reteta postata de Irina  · 
Reteta postata de  Irina  ·  432 afisari
Guacamole servit cu chipsuri tortilla
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  442 afisari
Supa crema de cartofi dulci cu bacon
Reteta postata de Marcela  · 
Reteta postata de  Marcela  ·  926 afisari
Tort Diplomat
Reteta postata de @bombonica  · 
Reteta postata de  @bombonica  ·  2.5k afisari
Sarmale cu carne de pasăre
Reteta postata de Elena  · 
Reteta postata de  Elena  ·  2.3k afisari