Pentru cocă:
Pentru umplutură:
Pentru cocă:
Se cerne faina pe o planseta, se adauga oul si putina apa si se amesteca cu varful unui cutit pana se încorporează toată făina.
Dacă este nevoie, se mai adaugă puțină apă. Coca obținută se frământă cu mâna până nu se mai lipește de degete și nici de planșetă.
Când e gata, se întinde o foaie subtire pe planșeta presărată cu faina.
Foaia se taie in pătrate de 5/6 cm sau se decupează discuri cu un pahar sau cu o formă specială din tablă sau plastic.
La mijlocul acestora se pune umplutura respectivă, iar marginile se lipesc, dandu-li-se forma triunighiulară sau de semilună etc.
Coltunasii astfel obtinuti se fierb circa 10/15 minute in apă cu sare.
În coca pentru colțunasi nu se pun ouă multe pentru că se întăresc și împiedică lipirea marginilor.
Se pot adaugă la cocă și 20-30 ml ulei sau unt sau 50 g cartofi fierți dați prin răzătoare.
Pentru umplutură:
După ce se împarte foaia în pătrate sau discuri, acestea se umplu cu brânză de vaci, bine scursă de zer, amestecată cu gălbenușurile, sare și după gust puțin zahăr, după care coltunașii se pun la fiert în apă clocotită.
Se fierb în apă multă, într-o cratiță largă, cu capac 10-15 minute.
După ce s-au pus colțunașii la fiert, în apa clocotită, se amestecă imediat cu o lingură de lemn sau cu o lopățică pentru ca să nu se lipeacă între ei, apoi se scutură cratița ca să nu se lipească de fund, se acoperă cu un capac și din momentul când colțunașii s-au ridicat deasupra apei se țin la fiert încă 5-6 min.
Se strecoară apoi prin strecurătoare, se limpezesc cu apă caldă, se scurg bine, se opărăsc cu unt și se servesc cu smântâna proaspătă.