Pentru coltunasi:
Pentru umplutura:
Coca pentru coltunasi:
Se cerne faina pe o planseta, se adauga oul si putina apa si se amesteca cu varful unui cutit pana se încorporează toată făina.
Dacă este nevoie, se mai adaugă puțină apă. Coca obținută se frământă cu mâna până nu se mai lipește de degete și nici de planșetă.
Când e gata, se întinde o foaie subtire pe planșeta presărată cu faina.
Foaia se taie in pătrate de 5/6 cm sau se decupează discuri cu un pahar sau cu o formă specială din tablă sau plastic.
La mijlocul acestora se pune umplutura respectivă, iar marginile se lipesc, dandu-li-se forma triunighiulară sau de semilună etc.
Coltunasii astfel obtinuti se fierb circa 10/15 minute in apă cu sare.
În coca pentru colțunasi nu se pun ouă multe pentru că se întăresc și împiedică lipirea marginilor.
Se pot adaugă la cocă și 20-30 ml ulei sau unt sau 50 g cartofi fierți dați prin răzătoare.
Se curătă vișinile de sâmburi (zeama se păstrează), se presară cu zahăr și se lasă câteva minute, după care se scurg de zeamă, se adaugă scorțișoară pisată și se umplu cu ele pătratele decupate din foaia de cocă pregătită așa cum am detaliat mai sus.
Zeama strânsă de la vișine se dă ușor într-un clocot, se adaugă unt și se toarnă peste colțunașii fierți.