O placinta facuta din faina, oua, lapte si unt, umpluta cu branza sau cu urda si marar, urzici, ori cu carne sau cu fructe ori cu ceapa, coapta in cuptor pe vatra. Pe vremuri, cand se facea painea la tara, in cuptorul de afara, cu lemne, se faceau si aceste minunate cocorade, acum se fac in cuptorul de la… aragaz si raspund atat amatorilor de sarat, cat si celor de dulce.
Inmuiem drojdia cu putin lapte caldut (cam 100 ml) si dupa ce creste, o rasturnam peste faina pusa intr-un vas de framantat, in care am pus si 2 oua, 4 linguri ulei si 1/2 lingurita de sare. Incet, incet, adaugam cate un pic de lapte caldut si framantam aluatul. Framantam bine de tot, pana cand aluatul se desprinde de pe vas si de pe mana, cam 40 de minute. Daca doriti, puteti pune aluatul in robotul de bucatarie si il lasati pe el sa isi faca treaba.
Lasam sa dospeasca acoperit aproximativ o ora, la loc cald. Casul il dam pe razatoare, adaugam 6 oua, ceapa tocata marunt, cu cozi cu tot, apoi mararul tocat marunt si sarea. Amestecam, pana se omogenizeaza compozitia.
Dupa ce a dospit, impartim aluatul in 6 parti egale, pe care le facem mingiute. Prima data in doua si apoi fiecare parte in cate trei parti egale. Aprindem intre timp focul in cuptor. Umplem cocorada cu cas, pe care il impartim in 6, apoi impaturim aluatul cu partea de sus peste mijloc, partea de jos peste prima, din stanga spre mijloc si dreapta peste cea din stanga, cum se vede in poze. Presam cocorada putin cu mana si le intoarcem cu susul in jos. Astfel cocorada va fi in straturi. Vom aseza cocorada pe foi de varza, pe care le inmuiem 1-2 minute in cuptor. Batem bine galbenusurile cu 2 linguri de ulei si ungem cocorada pe deasupra.
Cand cuptorul este gata incalzit si jarul este asezat pe margini, dam cocorada la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Dupa trecerea timpului, cocorada este rumenita frumos deasupra. Cand sunt gata coapte, le scoatem pe o fata de masa si le lasam sa se raceasca.