Pentru ciorbă
Pentru aluat
Pentru umplutură
Se spală ciupercile în câteva ape și se țin la înmuiat o oră, în apă călduță. Sfecla se curăță de coajă, se spală, se taie în felii groase și se pune la fiert împreună cu restul legumelor. Acestea se fierb cu puțină sare până se înmoaie sfeclă, se strecoară (optional legumele se pot lasa in ciorbă, depinde cum preferați).
Se prepară rântașul: intr-o tigaie încingeți putin ulei, la foc mediu si adăugați ceapă tocata, bulionul și faina și lăsați la prajit pana se rumenește puțin.
Dupa ce sflecla s-a inmuiat se adaugă rântașul și apoi borșul.
Între timp se prepară umplutura astfel: se fierb ciupercile în apa în care au fost ținute la înmuiat, apoi se scurge zeama si se toarnă în ciorbă, ciupercile se toacă foarte mărunt.
Într-o cratiță se încălzește uleiul și se adaugă ceapa tăiată mărunt. Când ceapa s-a călit, se adaugă ciupercile, sare și piper. Dacă această umplutură este prea apoasă, se mai poate adauga puțin pesmet.
Coca se prepară ca pentru colțunași obisnuiti din 300g de făină, un ou și puțină sare. Se întinde presărată cu puțină făină, se taie pătrate cu latură de 2-3 cm, se așează pe ele câte puțin din umplutura de ciuperci, se îndoaie și se suprapun două colțuri opuse ale fiecărui pătrat, astfel incât să formeze câte un triunghi, se lipesc bine, după care se strâng la capete, dându-le formă de urechiușe.
Se pun colțunașii la fiert în ciorba preparată cu legume doar când aceasta dă în clocot, și se fierb câteva minute până se ridică la suprafață.
Dacă vrem ca ciorba să fie mai roșie, se rade o sfeclă pe o răzătoare cu orificii mici, se stoarce și zeama se pune în ciorbă.