Ciorbele si supele unguresti pot fi facute din carne de pasare, carne de porc sau de vita, cu paste sau fara. Ciorbele unguresti pot fi si din diferite specii de peste, cartofi, fasole uscata, ardei rosu. Renumite sunt Ciorba de peste din Szeged, Supa de peste Baja, Supa-gulyas, Ciorba de fasole Jokai, Supa Palóc, precum si supele usoare din fructe, care pot fi si reci. Dar multe dintre ciorbele unguresti se acresc cu moare, adica zeama de varza acra, si se ingroasa cu cate o lingura de faina, de obicei, ceea ce este specific bucatariei maghiare. Dintre multele supe si ciorbe unguresti, astazi am facut-o pe aceasta si va spun ca are un gust deosebit. Nu va speriati, ca hreanul a fiert si nu mai este iute…
Punem untura la topit in oala in care vom face ciorba. Morcovii curatati si spalati ii taiem rondele si ii sotam putin in untura.
Adaugam apoi carnea portionata, carnatii si ceapa (eu o pun intreaga, apoi o scot din ciorba). Amestecam sa se soteze putin.
Adaugam apa necesara, sarea, paprika, 3 linguri de hrean ras, chimenul si cimbrul si lasam sa fiarba, pana cand carnea e bine fiarta si se poate lua de pe oase. Taiem carnea bucatele si o punem inapoi in ciorba.
Amestecam smantana cu zeama de varza si 1-2 polonice de ciorba fierbinte, rasturnam in ciorba si lasam sa dea in clocot.
Gustam ciorba si ii potrivim gustul. Deasupra punem verdeata tocata marunt si servim ciorba alaturi de ardei iute.