200-300 g ulei
1 ceapă mare
2 morcovii
100 g ţelină mică
100 g rădăcină de păstârnac
30 g roşii sau bulion de roşii
Pentru perişoare:
1 ceapă mare
3 linguri ulei,
10 linguri orez
20 de nuci curăţate de coajă
2 lingură făină
1 ou
30 g pătrunjel tocat mărunt
sare şi piper după gust
pătrunjel frunze
leuştean frunze
În 2 linguri de ulei și puțină sare am călit o ceapă mare.
Când s-a înmuiat bine de tot ceapa, am adăugat morcovii, ţelină, rădăcină de pătrunjel, păstârnac toate tăiate cubuleţe mici și adăugăm apă fierbinte. După ce au fiert legumele adăugăm roșii din conservă/ bulion și zeamă de varză după gust.
Pentru perişoare: O ceapă călită în puțin ulei și sare, 10 linguri de orez și apă. Lăsăm totul să fiarbă la foc mic până orezul este fiert cam pe jumătate, apoi luăm cratița e pe foc și lăsăm să se răcească.
Când s-a răcit orezul adăugăm cam 20 de nuci date prin mașina de tocat sau prin robot, sare, piper, pătrunjel tocat mărunt, un ou și vreo două linguri de făină care leagă foarte bine perişoarele.
Modelăm perişoarele cu mâna umedă, apoi le dăm prin făină. Adăugăm perişoarele în ciorbă.
Ciorba nu trebuie să fiarbă în clocot pentru a nu se desface perişoarele și trebuie să se mențină fierbinte la foc mic.
Perişoarele nu necesită să fiarbă mult timp şi în jur de 5 minute.
Când oprim focul adăugăm sare, piper, pătrunjel, leuștean tocate fin.