ÇILBIR- reteta turceasca
ÇILBIR- reteta turceasca

ÇILBIR- reteta turceasca

Reteta postata de Marcela  · 

O rețetă turcească spectaculoasă vizual, sănătoasă, rapidă și veche de când lumea: se spune că sultanii otomani obișnuiau să mănânce asta încă din secolul al 15-lea. Să facem împreună un delicios… Çılbır – ouă poșate cu cremă usturoiată de iaurt și unt topit aromatizat.

Pisează usturoiul și freacă-l un pic cu sare până devine păstos (ca pentru mujdei). Adaugă iaurt și tahini, amestecă și lasă deoparte, într-un bol mare și lat. Lasă mixtura să se “așeze”.

Ingrediente

  • 4 ouă
  •  2 căței de usturoi
  •  350 g iaurt gras
  •  4 linguri unt
  •  1/2 linguriță paprika
  •  1/8 linguriță turneric
  •  1/2 linguriță tahini
  •  puțin chili piper cayenne
  •  sare după gust
  •  1 lingură oțet alb
  •  câteva fire de pătrunjel mărunțit fin (opțional)

Mod de preparare

Pisează usturoiul și freacă-l un pic cu sare până devine păstos (ca pentru mujdei). Adaugă iaurt și tahini, amestecă și lasă deoparte, într-un bol mare și lat. Lasă mixtura să se “așeze”.

Într-o crăticioară medie, topește la foc mic untul, adaugă paprika, turmeric, cayenne și un praf de sare. Amestecă ușor și, când untul începe să sfârâie, dă de pe foc. Toarnă untul aromatizat printr-o sită fină într-un bol mic și ține-l la cald. (Nu e obligatoriu să folosești sita, e o alegere pur estetică).

Să trecem la poșat ouăle. Umpleți o cratiță înaltă (de peste 2 L) cu apă, un praf de sare și oțetul menționat mai sus. Adu la fierbere. Între timp, sparge ouăle în boluri separate. Când apa începe să fiarbă, oprește focul. Toarnă ușor, pe rând, ouăle în apa fierbinte. Nu se lasă mai mult de 2-3 minute (cu capacul pus): doar albușul trebuie să se coaguleze, gălbenușul trebuie să rămână moale. Când se face un ou, se scoate cu spumiera pe un șervețel de hârtie ca să se scurgă de apă și se trece la următorul.

Se pun ouăle peste mixtura de iaurt, ușor să nu se spargă gălbenușurile. Toarnă pe deasupra untul topit aromatizat (pe care sper c l-ai ținut la cald până acum) și decorează cu pătrunjelul mărunțit.

Poți presăra pe deasupra extra condimente, după bunul plac: fulgi de chilli, sare, usturoi, mentă și chiar și coriandru.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Humus clasic delicios

Humus clasic delicios

Creata de Andreea Mateias · 535 afisari
Aperitiv gustos Amelie

Aperitiv gustos Amelie

Creata de Cristina · 566 afisari
Chifteluţe cu ciuperci

Chifteluţe cu ciuperci

Creata de Marian · 368 afisari
Aperitiv din morcovi cu iaurt

Aperitiv din morcovi cu iaurt

Creata de Dulceata22 · 418 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Omletă cu spanac și usturoi

Omletă cu spanac și usturoi

Creata de Dulceata22 · 4.0k afisari
Oua romanesti sau oua posate

Oua romanesti sau oua posate

Creata de Iulia · 4.1k afisari
Frigarui de fructe

Frigarui de fructe

Creata de Marioara Silvia · 2.8k afisari
FRITATTA pentru micul dejun

FRITATTA pentru micul dejun

Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari