Cidrul poate fi preparat și în casă
O zicală populară spune că un măr pe zi ține doctorul departe. Ei bine și un pahar de cidru de mere poate avea același efect, datorită numeroaselor vitamine și minerale pe care le are în compoziție.
Cidrul de mere este unul dintre cel mai cunoacut si utilizat preparat.
Se prepara usor si este foarte sanatos.
Cidrul este o băutură slab alcoolizată, obținută prin fermentarea merelor, în special, dar poate fi obținut și din pere sau din gutui. Gustul său amintește de cel al berii sau al vinului spumant. Tăria cidrului variază de la un sortiment la altul și poate fi de doar 1,2% alcool, până la chiar 12%.
Se curăţă merele de cotor şi de coajă.
Se înlătură părţile lovite.
Se taie în bucăţele mici şi se clătesc în apă rece în care s-a dizolvat puţină sare de lămâie (pentru a nu se oxida).
Fructele se dau prin blender. Se adaugă 200 g zahar la fiecare litru de suc şi se toarnă în damigeană. Se acoperă cu un dop special de fermentaţie, prin care se introduce un furtun care se introduce într-un recipient cu apă.
Se lasă până încetează fermentarea. Se mută într-un recipient în care să lase doar puţin gol. Se mai lasă 3-4 săptămâni ca să se limpezească. Se trage în sticle.
După ce ai pus cidrul în sticle el trebuie ținut la o temperatură scăzută, în jur de 10 grade. Poate fi păstrat în frigider, dar şi în pivniță, în beci sau într-o cameră răcoroasă.
super sanatos si delicios !!