Chiftele de linte
Chiftele de linte

Lintea câştigă teren în bucătăria noastra, deoarece este un aliment sanatos si gustos.
Eu prepar pentru familia mea, de multe ori, diverse mancaruri cu acest aliment sanatos si cu multe viitamine.
Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii

Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate.

Ca si restul leguminoaselor, toate tipurile de linte contin fibre, care pot imbunatati tranzitul intestinal si combat probleme precum

Ingrediente

ingrediente pentru chiftele:

- 250 gr linte rosie

- 5 catei de usturoi

- 1 ceapa mica

- 1 morcov

- 3 linguri de pesmet (+ / - , in functie de cat cere pasta pentru chiftele)

- patrunjel tocat 

Mod de preparare

cum se prepara chiftelutele de linte,

se fierbe lintea in 2 cani jumate de apa amestecand din cand in cand; se aduna spuma care se formeaza deasupra; e gata cand s-a absorbit toata apa;

- se lasa lintea la racit, apoi se adauga morcovul si ceapa date pe razatoare, usturoiul tocat, pesmetul, sare si patrunjel tocat;

- se lasa sa se aseze compozitia, apoi se formeaza chiftele, se dau prin pesmet si se aseaza pe hartie de copt; se stropesc cu ulei apoi se coc in cuptorul incins pe treapta 2 (sa tot fie vreo 180 de grade C) cam 50 de minute, intorcandu-le pe partea cealalta la jumatatea timpului.

Se pot servi cu orice garitura, pireu, varza, mazare, cu lipii , mamaliguta sau paine.

Delicios si natural.


Chiftelele sunt coapte la cuptor, dar fara ou, ca sa fie si de post. Am folosit linte rosie care fierbe mai repede decat cea verde (20 de minute e suficient), dar care la fiert se transforma in pireu.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Ciuperci uscate cu smântână

Ciuperci uscate cu smântână

Creata de Maria · 457 afisari
Mazăre cu măsline și arpagic

Mazăre cu măsline și arpagic

Creata de Maria · 485 afisari
Mazare bătută

Mazare bătută

Creata de Maria · 382 afisari
Dovlecei umpluti cu hrisca si telina

Dovlecei umpluti cu hrisca si telina

Creata de @bombonica · 831 afisari
Retete cu aceleasi etichete
Galuste cu prune cu branza de vaca

Galuste cu prune cu branza de vaca

Creata de Cristina · 3.0k afisari
Chiftele de ficat

Chiftele de ficat

Creata de Soffia · 2.8k afisari
Chiftele marinate

Chiftele marinate

Creata de Cristina · 2.9k afisari
Linte cu orez

Linte cu orez

Creata de Marioara Silvia · 1.6k afisari