CATAIF DULCE SI AROMAT, RETETA TRADITIONALA DIN TURCIA
CATAIF DULCE SI AROMAT, RETETA TRADITIONALA DIN TURCIA

Cataif este o prăjitură tradițională turcească,

Cataif-ul este o prăjitură ce constă din două straturi de tăiței foarte subțiri, unși cu sos de unt, între cele două straturi de tăiței se pun nuci sau fistic mărunțit, iar după ce se coace, prăjitura este însiropata și lăsată să se răcească.


Cataiful turcesc este un desert dulce și aromat, ușor de făcut si economic.
Daca doriti sa impresionati familia si oaspetii atunci acest preparat este ideal.


Această prăjitură poartă mai multe denumiri. DEX-ul acceptă în limba romană decât denumirea de Cataif, însă veți mai găsi această prăjitură și sub denumirea de kadaif sau kadayif care sunt denumirile internaționale ale ei.

Ingrediente

  •  800 g tăieţei speciali pentru cataif (se poate folosi o fidea fină)
  •  300 g unt
Pentru sirop
  •  250 ml apă
  •  2 linguri zahăr brun
  •  2 linguri miere de albine
  •  1 ceasca zeamă de lămâie
  •  1 lingurita coajă de lămâie
Pentru crema de vanilie
  •  400 ml lapte
  •  2 ouă
  •  3 linguri amidon de porumb
  •  3 linguri unt
  •  125 g zahăr
  •  coajă de lămâie

Mod de preparare

Pune 400 g de tăieţei într-o tavă, iar pe deasupra presară bucăţi de unt. Dă-i la cuptor până ce tăieţeii se rumenesc.

Între timp, prepară siropul. Amestecă toate ingredientele şi pune să fiarbă până se topeşte zahărul. Când se răceşte puţin blatul de tăieţei (nu trebuie să fie rece, dar nici fierbinte) se pune deasupra siropul.

Până se răceşte blatul, se pun la cuptor cu unt tăieţeii rămaşi. Se prepară crema de vanilie: se amestecă laptele cu amidonul, după care se adaugă ouăle bătute bine cu zahărul, untul şi coaja de portocală.

Pune compoziţia pe baie de abur. Între timp, scoate tăieţeii de la cuptor şi stropește-i şi pe ei cu sirop. Întinde crema peste primul blat de tăieţei, iar pe deasupra se pune cel de-al doilea blat de tăieţei.

Presară niște fistic mărunțit deasupra, lasă un pic la răcit și servește-l.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Halva exotica cu seminte de caju, migdale , cocos si stafide

Creata de Trulio · 103 afisari
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 520 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 1.1k afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 1.1k afisari
Retete cu aceleasi etichete
CUM SE PREPARA PESTO CU BUSUIOC, reteta traditionala din Genova

CUM SE PREPARA PESTO CU BUSUIOC, reteta traditionala din Genova

Creata de Marioara Silvia · 4.2k afisari
CROISSANT ROMANESC

CROISSANT ROMANESC

Creata de Marioara Silvia · 2.8k afisari
Pate de linte

Pate de linte

Creata de Marioara Silvia · 2.7k afisari
Creamy Polenta cu Hribi

Creamy Polenta cu Hribi

Creata de Marioara Silvia · 2.8k afisari