Cataif este o prăjitură tradițională turcească,
Cataif-ul este o prăjitură ce constă din două straturi de tăiței foarte subțiri, unși cu sos de unt, între cele două straturi de tăiței se pun nuci sau fistic mărunțit, iar după ce se coace, prăjitura este însiropata și lăsată să se răcească.
Cataiful turcesc este un desert dulce și aromat, ușor de făcut si economic.
Daca doriti sa impresionati familia si oaspetii atunci acest preparat este ideal.
Această prăjitură poartă mai multe denumiri. DEX-ul acceptă în limba romană decât denumirea de Cataif, însă veți mai găsi această prăjitură și sub denumirea de kadaif sau kadayif care sunt denumirile internaționale ale ei.
Pune 400 g de tăieţei într-o tavă, iar pe deasupra presară bucăţi de unt. Dă-i la cuptor până ce tăieţeii se rumenesc.
Între timp, prepară siropul. Amestecă toate ingredientele şi pune să fiarbă până se topeşte zahărul. Când se răceşte puţin blatul de tăieţei (nu trebuie să fie rece, dar nici fierbinte) se pune deasupra siropul.
Până se răceşte blatul, se pun la cuptor cu unt tăieţeii rămaşi. Se prepară crema de vanilie: se amestecă laptele cu amidonul, după care se adaugă ouăle bătute bine cu zahărul, untul şi coaja de portocală.
Pune compoziţia pe baie de abur. Între timp, scoate tăieţeii de la cuptor şi stropește-i şi pe ei cu sirop. Întinde crema peste primul blat de tăieţei, iar pe deasupra se pune cel de-al doilea blat de tăieţei.
Presară niște fistic mărunțit deasupra, lasă un pic la răcit și servește-l.