Cartofii copti sunt unul dintre felurile preferate de foarte multa lume, inclusiv de catre copii, In combinatie cu oua, branza, smantana si ceva condimente, cartofii la cuptor reprezinta un excelent aperitiv cald sau o delicioasa garnitura pentru friptura. Merg bine si cu gogosari murati, cu salata de sfecla rosie sau cu sos de maioneza.
Curatati cartofii si taiati-i in felii egale, nu foarte groase (maximum 1 cm grosime). Amestecati branza rasa cu doua oua si cu jumatate din cantitatea de smantana. Daca branza e sarata, nu mai adaugati sare. Daca e nesarata, puneti cam un varf de cutit de sare in amestec.
Ungeti un vas termorezistent (sau o tava de cuptor) cu putin ulei de masline, dupa care aranjati un strat de felii de cartofi pe fundul vasului. Desupra turnati compozitia din castron, intr-un strat cat mai omogen, dupa care asezati inca un strat de felii de cartof. Amestecati cele doua oua ramase cu restul de smantana, adaugati praful de curry si mirodeniile, putina sare, apoi turnati amestecul peste cartofi, avand grija sa ii acoperiti cat mai bine, preferabil complet.
Puneti tava la cuptor, la foc mediu spre mic, si lasati sa se coaca timp de aproximativ o ora. Puteti incerca daca sunt gata dupa vreo 45 – 50 de minute: intepati cu o furculita sau cu un betisor: daca intra usor, mancarea e gata, cartofii sunt facuti. Daca nu aveti chef sa asteptati asa de mult, puteti fierbe cartofii aproximativ 10 minute inainte sa ii bagati in tava.
Cartofii la cuptor sunt foarte buni calzi, cu putin piper proaspat macinat pe deasupra si cu sos de rosii sau cu smantana.